Setari Cookie-uri

Îmi e frică să iubesc mai mult, îmi e frică să iubesc din nou. Sufăr de filofobie?

Ați auzit vreodată de persoane care trăiesc fericite într-o relație, apoi când trebuie să se căsătorească dispar? Sau care atunci când fac un pas spre asumare și responsabilitate în relații, dezvoltă brisc simptome inexplicabile, care par să contureze, treptat, profiluri anxiaose? De exemplu apariția unor dureri abdominale inexplicabile, a durerilor de cap, tulburărilor de somn și așa mai departe? Ei bine aceste persoane se pot teme de relații, iar această temere devine exagerată, este somatizata și poate merge până la fobie. Descoperiți mai multe informații despre filofobie – o tulburare emoțională care poate fi mai frecventă decât credem.

Ce este filofobia?

Filofobia se referă în special la teama ca persoana respectivă să se implice cu responsabilitate într-o relație de dragoste, teama de a iubi sau de a se îndrăgosti, dar uneori se poate extinde și către alte tipuri de relații.

Această fobie include somatizarea fricii și pusee anxioase, putându-se manifesta prin simptome diverse și nespecifice:

  • Dureri de cap
  • Tulburări abdominale
  • Insomnie
  • Despresie
  • Anxietate
  • Atac de panică
  • Tulburări alimentare
  • Tulburări de concentrare și memorare;
  • Stare de oboseală inexplicabilă;

Care este cauza filofobiei?

Cauza nu este întocmai cunoscută, însă specialiștii susțin că ar există mai multe teorii.

Una dintre acestea vizează o trauma din trecut, o situație dureroasă nerezolvată.

De exemplu poate persoana în cauză a suferit în urma unui divorț sau a despărțirii părinților, poate a crescut în familie monoparentală sau cu părinte vitreg aprig, poate într-una din relațiile sale a suferit un abuz care i-a provocat emoții negative intense.

Citește și:

De asemenea, părăsirea de către un partener pe care persoana în cauză l-a adorat, idolatrizat și la nivelul căruia parcă niciun nou partener nu se mai ridică. În această situație, filofobul renunta rapid la orice posibilă relație atunci când anumite principii sunt încălcate. Poate părea foarte pretențios în alegerea partenerului, pare mai degrabă că ar căuta o persoană anume și nu valorile din partenerul sau.

filofobia teama de a iubi sau de a se indragosti sau de a se implica in relatii Foto: vectorlab2D/ shutterstock.com

Persoana în cauza poate să îi fie teamă să se implice în relații de dragoste, relații amoroase sau se poate implica până la un anumit punct, o anumită limită peste care nu poate trece.

Astfel fie nu reușește să aibă relații de lungă durată, fie poate avea relații lungi, dar când acestea se concretizează în căsătorie, pur și simplu nu pot merge mai departe.

Citește și:

Cunoașteți persoane implicate în relații lungi, dar care, în fața căsătoriei, s-au despărțit? Sau persoane care nu reușesc să se implice emoțional în relația pe care o au? Ori se află în mai multe relații deodată?

Foarte probabil această persoană suferă de o blocare a capacității de implicare în relații sau chiar de filofobie.

Alți specialiști consideră că filofobia se dezvoltă dintr-o frică profundă de respingere. Ambele teorii față de cauzele filofobiei sunt nedovedite și reprezintă speculații din relatările pacienților.

De asemenea, în spatele filofobiei se regăsesc, cumulate și în combinații diferite și alte frici: teama de abandon, teama de a nu fi părăsit, teama de a nu fi dezamăgit, precum și o stimă de sine joasă.

Citește și:

Cum putem trata filofobia?

Filofobia poate fi depășită printr-o serie de psihoterapii supravegheate atent de terapeut. Terapeutul ajută persoana care suferă de filofobie să își identifice temerile, să le observe, să le disece (când apar, când se intensifică, cum se manifestă fizic și psihic, dacă exită trigeri pentru liniștire etc.).

De asemenea, psihoterapeuții caută să schimbe gândurile negative în pozitive, ceea ce duce, pas cu pas, la schimbarea comportamentului și depășirea filofobiei.

Cele mai utilizate terapii pentru tratarea filofobiei sunt reprezentate de terapia de desensibilizare, terapia cognitivă comportamentală, hipnoterapia, programarea neurolingvistică și medicamentele antidepresive.

Una sau mai multe terapii, în combinații personalizate pentru pacient, pot fi utile.

Citește și:

De asemenea, este cunoscut faptul că persoanele care suferă de filofobie asociază adesea și alte tulburări a căror vindecare se realizează prin aceste terapii.

Sursa foto articol: interstid/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.