Setari Cookie-uri

5 Motive pentru care este sănătos să te pui pe tine pe primul loc în relația de cuplu

Psihologii spun deja că suntem pregătiți să avem relația de cuplu la care visam abia când am învățat să ne descoperim și să ne iubim pe noi înșine. Apoi, o femeie puternică, care poate a trecut deja prin suferințele despărțirilor, știe deja că a se pune pe primul loc pe ea însăși reprezintă primul pas către o relație împlinită, căci fără echilibru interior va fi imposibil ca viața să se schimbe în favoarea noastră.

Când o persoană se pune pe ea însăși pe primul loc: între beneficiu și egoism sau aroganță

Avem tendința să considerăm o persoană care se pune pe primul loc ca fiind egoistă și arogantă. Însă este oare așa?

Pentru că, în esență, este foarte indicat ca fiecare dintre noi să aibă grijă de el însuși, să se răsfețe, să își hrănească sufletul și mintea, să încerce să își împlinească nevoile, să aibă grijă de imaginea sa, de sănătatea sa, de somnul sau și așa mai departe.

De la grija de sine este cale lungă până la egoism și aroganță.

Imaginează-ți că ai o nouă mașină. Așa cum ți-ai dorit. Însă timpul trece, iar tu nu o îngrijești. Așadar aerul condoționat nu mai merge, roțile sunt uzate și frânele abia mai țin, iar după un timp, motorul mașinii se oprește chiar când mai aveai jumătate de drum să ajungi în concediul plănuit cu nerăbdare. Nu știi ce să faci, mașina pur și simplu nu mai pornește... probabil că vei chema o mașină de tractare, care o va duce în service, o va repara și totul se va sfârși cu o factură uriașă, iar vacanța ta nu a început tocmai bine.

Citește și:

Dar cum ar fi fost dacă ingrijeai la timp mașină ta frumoasă? Dacă nu s-ar fi uzat, rugina nu ar fi atins-o, ar fi fost mereu în bună funcțiune?

Cam așa stau lucrurile și cu noi înșine, iar partea mai puțin bună este că unele lucruri pierdute pot să nu mai fie recuperate. Așa se poate întâmplă cu sănătatea noastră, sau cu ridurile, de ce nu?

A avea grijă de noi înșine ar trebui să devină un cult pe care să-l avem cu toții, căci această practică ne scutește de multe neplăceri, atât fizice, cât și spirituale și emoționale.

Iată 5 motive importante pentru care este sănătos să te pui pe tine pe primul loc în relația de cuplu

Vei avea mai multă încredere în tine

Încrederea în sine se clădește cu pași mici, dar siguri, fiecare investiție în propria persoană, indiferent de resursă investită, de la timp la cursuri, educație, bani, contacte etc.

Citește și:

Este important să ne simțim bine în propria piele și mai ales în propria viață.

Tocmai de aceea, când te pui pe tine pe primul plan, te vei simți îngrijită, sănătoasă, odihnită și vei avea resurse pentru a-ți împlini visurile.

cand te pui pe primul loc in relatia de cuplu Foto: Dean Drobot/ shutterstock.com

Vei avea o atitudine mai pozitivă

Când te simți bine în pielea ta, radiezi voie bună. Dacă tu ești bine, vezi lucrurile cu o liniște interioară, recationezi mai detașat, chiar dacă la fel de responsabil și nu mai simți unele situații ca fiind jignitoare sau amenințătoare, chiar dacă partenerul tău a vrut să spună altceva.

Ești mai binedispusă când te pui pe tine pe primul loc, căci ai timp și de tine. Iar aceasta va spori armonia în cuplu.

Vei ști mai bine ce dorești și unde să pui limitele

Atunci când îți permiți să ai pretenții, când și ceea ce vrei tu contează, când trebuie să existe și spațiu, dar și timp numai pentru tine, chiar dacă eșți într-o relație, inevitabil apar niște limite. Acele limite cu efecte positive pentru tine și pentru cuplu, care, dealtfel, sunt firești până la urmă.

Citește și:

Însă normele societății, diferențele culturale pot face adesea ca femeia să fie cea care lasă prea mult de la ea, chiar și când nu ar trebui.

Este timpul să trasezi o linie între viața ta personală și cea de cuplu. Chiar dacă sunteți doi, fiecare aveți identitate proprie, așadar nevoi proprii.

Cu cât vei da mai mult curs nevoilor tale, cu atât vei fi mai împlinită și fericită, iar multe frustrări din viața de cuplu or să dispară.

Dacă imaginea poate nu contează atât de mult, sănătatea însă da

Atunci când te pui pe primul loc și aceasta nu doar în viața de cuplu, este evident că vei avea mai multă grijă de tine. Iar această grijă nu se va traduce doar în frumusețe și imagine îngrijită, ci și în sănătate. Să dormi când ți-e somn, să ai timp să mănânci în tihnă, să faci alegeri sănătoase, să îți rezevri vreme pentru sport, toate aceste gesturi mici, care pot deveni rutină, aduc sănătate și o stare de bine generală.

Citește și:

Obiective pentru care nu poți delega pe nimeni: de la independență, la siguranța în cuplu

Atunci când te pui pe tine pe primul loc și devii atentă și la nevoile tale, descoperi obiective pentru care nu poți delega pe nimeni, căci doar tu le poți face.

Dacă treburile gospodăriei, drumurile, concediile, bugetul le puteți împărți împreună, grija de sine revine fiecăruia dintre voi. Doar tu poți îvăta și urma cursuri pentru tine, doar tu poți avansa în cariera, doar tu îți poti menține independența financiară și nu numai.

Sursa foto: NeonShot/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.