Setari Cookie-uri

Cele 5 limite sănătoase în cuplu: un fundament al relațiilor la drum lung

Deși tendința noastră naturală este să lăsăm lucrurile să meargă de la sine, considerând că partenerul de viață ar trebuie să presupună nevoile noastre și să le respecte, totuși nimeni nu ne poate citi gândurile, iar nevoile fiecărui om sunt unice. Tocmai de aceea a impune limite sănătoase în relație este considerat de către specialișți că fiind un fundament al legăturilor „de succes”. Există mai multe tipuri de limite pe care ar trebui să le stabilim în relația de cuplu: iată care sunt acestea și de ce sunt atât de benefice.

Cele 5 limite sănătoase în cuplu: un fundament al relațiilor la drum lung

Atunci când aceste limite nu există, unul dintre parteneri sau chiar ambii se pot simți neînțeleși, neglijați, nerespectati, putând ajunge la sentimentul de singurătate în relație sau chiar la construirea unei relații disfuncționale, toxice.

Nu degeaba toți specialiștii susțin că este ideal să existe o bună comunicare în cuplu. Iar una dintre direcțiile importante ale acestei comunicări se referă la stabilirea unor limite.

Există mai multe tipuri de limite în relație și bine ar fi să trecem prin toate. Căci doar așa putem contura unicitatea cuplului și putem face relația mai puternică.

Cum construiești limitele emoționale în cuplu

Fiecare dintre cei doi parteneri vine în relație cu un bagaj emoțional legat de trecutul fiecăruia.

Citește și:

Astefel de limite psihologice sau emoționale ar trebui să le punem în primul rând față de noi înșine, căci se referă la modul în care noi percepem ceea ce se întâmplă în relație.

De exemplu nu ar trebui să preluăm și noi starea de indispoziție a partenerului, chiar dacă empatizăm cu motivele lui, ci ar trebuie să ne păstrăm echilibrul emoțional pentru a-l ajuta și pe el.

De asemenea, nu ar trebuie să lăsăm pe cineva să ne oblige să ne schimbăm valorile interioare sau să îl lăsăm să ne determine să ne simțim rău sau nevaloroși. Orice acțiune sau comportament care ne induce o astfel de stare ar trebui discutată, limitată sau schimbată.

Tot în cadrul limitelor emoționale trebuie știut că informațiile intime și personale nu ar trebui divulgate și rămâne la latitudinea noastră modul în care ne exprimăm intimitatea, putând refuza orice, de exemplu poze, clipuri video etc.

Citește și:

Cum construim limitele fizice în cuplu

Aceste limite se referă la spațiul tău personal, la modul în care dorești ca corpul tău să fie atins, dar și la modul în care trăiești pur și simplu în cuplu. De exemplu poate anumite atingeri nu îți fac bine, poate faptul că ti se acordă colțul din casă cel mai puțin plăcut, simțindu-te inconfortabil și poate pe loc secund, poate că sunt criticate anumite aspecte fizice ale imaginii tale etc.

Cam tot ceea ce este legat de corpul tău îți aparține și nu ar trebui să lași pe nimeni să între cu bocancii în spațiul tău personal. Este dreptul tău să refuzi o atingere sau chiar o seară de dragoste, dacă pur și simplu nu dorești aceasta. Iar acest spațiu personal ar trebui ca partenerii să și-l respecte.

Cum stabilești limitele materiale în cuplu

Când vine vorba de finanțe, cuplurile sunt foarte diferite, în funcție de cultura în care trăiesc, în funcție de scopurile personale și nu numai.

Citește și:

Limitele financiare sunt însă importante, pentru că oferă independență și libertate partenerilor de cuplu, dar totodată stabilesc și o ordine a lucrurilor, astfel încât acestea să devină funcționale și eficiente.

De asemenea, când realizați aceste limite, este recomandat să va gândiți cum ar putea fi gestionate finanțele și bunurile comune în cazul unei despărțiri. Nu că ați pune răul în față, însă este o realitate că oamenii se schimbă și, după ani și ani, pot hotărî să meargă pe drumuri diferite. Stabilirea acestor aspecte conferă echilibru relației și elimină foarte mulți factori de stres, pentru că vor scoate în evidență și egalitatea investiției materiale din cuplu.

Cum stabilim limitele sexuale în cuplu

Poate cea mai delicată zonă, dar și cea mai importantă când vorbim despre relația de cuplu face referire la limitele sexuale.

Citește și:

Internetul a oferit acces către numeroase surse privind creativitatea seuxala, însă trebuie să fim conștienți de faptul că destul de puține dintre acestea reprezintă și surse educaționale.

Bombardați de atâtea idei, însă fără o educație sexuală certă, este greu să înțelegem ce anume produce cu adevărat plăcere partenerul, ce anume i-ar putea face rău. Tocmai de aceea, în cuplu, discuțiile intime și mai ales sincere, lăsând la o parte prejudecățile, sunt foarte importante.

Limitele sexuale ar trebui puse acolo unde partenerii încep să se simtă incinfortabil.

Cum construim limitele de timp în cuplu

În vreme ce mai peste tot întâlnim informații despre cum să îmbunătățim timpul petrecut în doi, totuși mult mai rar găsim sfaturi despre cum să ne protejăm timpul personal.

Citește și:

Fiecare dintre noi avem nevoie de un timp doar pentru noi, chiar dacă ne iubim partenerul de cuplu și ne dorim prezența acestuia.

Pentru unii libertatea de a ieși cu prietenii este importantă, alții au nevoie de spațiu în casă să studieze de exemplu fără a fi deranjați, alții au nevoie de o libertate pentru dezvoltarea personală, pentru afacere etc.

Fiecare om are nevoile sale unice și acestea ar trebui discutate în cuplu.

Poate unul dintre parteneri are mai multă nevoie de timp petrecut în doi sau de ajutor cu treburile casnice. Comunicând eficient, echilibrul poate fi stabilit.

Sursa foto: Olena Yakobchuk/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.