Setari Cookie-uri

Cele mai recomandate tehnici de comunicare în cuplu și rezolvare a conflictelor în relație – de la specialiști

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că comunicarea este cheia oricărei relații de succes, indiferent că vorbim despre relațiile de prietenie, de afaceri sau de dragoste. Dar atunci când vine vorba de comunicarea cu o persoană dragă, există anumite tehnici care sunt mai probabil să conducă la o conversație productivă decât altele. Tocmai pentru că in fata persoanei iubite avem curajul sa vorbim liber, deschis, avem puterea să cerem ceea ce avem nevoie, dar totodată avem și libertatea de a ne expune tensiunile, nervii, frustrările.

Potrivit psihologilor, următoarele tehnici de comunicare sunt unele dintre cele mai eficiente pentru cupluri și pot ajuta la rezolvarea conflictelor dintre îndrăgostiți:

1. Ascultarea activă

Ascultarea activă înseamnă să acordați toată atenția partenerului atunci când vă vorbește. Aceasta înseamnă să faceți contact vizual, să dați din cap pentru a arăta că vă urmăriți reciproc și să vă abțineți de la a întrerupe.

Poate fi ușor să rămâneți prinși în propriile voastre gânduri sau să începeți să va planificați răspunsul la ceea ce spune partenerul nostru chiar înainte ca acesta să își termine ideile, dar este important să rezistați acestui impuls și să încercați cu adevărat să auziți și să înțelegeți ceea ce spune celălalt. A-l întrerupe poate naște si sentimentul de lipsă de respect, ceea ce va precipita o ceartă.

Citește și:

2. Afirmația „eu”.

Când ne simțim supărați sau defensivi, poate fi tentant să începem propozițiile cu „Tu mereu...” sau „Tu niciodată...”. Cu toate acestea, este posibil ca aceste tipuri de afirmații să facă doar partenerul nostru să se simtă atacat și defensiv, la rândul său, ceea ce duce la o deteriorare suplimentară a comunicării.

În schimb, psihologii recomandă utilizarea afirmațiilor „eu”, care exprimă cum ne simțim fără a da vina pe partenerul nostru. De exemplu, „Mă simt rănit când mă ignori atunci când încerc să vorbesc cu tine”.

3. Evitarea ultimatumurilor

Ultimatumurile sunt rareori eficiente în rezolvarea conflictelor și adesea pot doar să înrăutățească situația. De exemplu, „Dacă nu începi să mă asculți, atunci voi pleca”.

Citește și:

Nu numai că ultimatumurile sunt de natură să-l facă pe partenerul nostru să se simtă amenințat sau împins la colț, dar, de asemenea, dau un ton negativ pentru interacțiunile viitoare și fac să pară că nu suntem dispuși să facem compromisuri.

4. Validarea sentimentelor partenerului nostru

Atunci când partenerul nostru este supărat, poate fi tentant să încercăm să-l convingem să-și exprime sentimentele, ca apoi să ii reproșăm că reacționează exagerat. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să fie de ajutor și chiar îl poate face să se simtă invalidat și neascultat.

În schimb, este important să încerca’i să vedeți lucrurile din perspectiva partenerului de viață, și să le validați sentimentele, emoțiile. De exemplu, „Văd că ești cu adevărat supărat din cauza asta și îmi pare rău că îți provoacă atât de multă durere”.

Citește și:

5. Compromisul

Compromisul este o parte esențială a oricărei relații sănătoase și este adesea cheia pentru rezolvarea conflictelor. Este important să ne amintim că nu întotdeauna ne vom descurca și că uneori este necesar să dăm pentru a obține.

De exemplu, dacă v-ați certat despre ce să vizionați la televizor, poate că puteți fi de acord să vizionați o emisiune pe care amândoi doriți să o vedeți și apoi ceva pe care cealaltă persoană dorește să o vizioneze.

6. Evitați să dați vina unul pe celălalt

Când suntem în mijlocul unui conflict, poate fi ușor să începem să dăm vina pe partenerul nostru. Cu toate acestea, acest lucru nu este productiv și este probabil să înrăutățească situația.

În schimb, este important să vă concentrați pe găsirea unei soluții la problemă și să evitați arătarea cu degetul. De exemplu, „Știu că amândoi ne simțim frustrați, dar să încercăm să găsim o modalitate de a rezolva această problemă împreună”.

Citește și:

7. Respectul

Respectul este esențial în orice relație și este deosebit de important atunci când comunicăm cu partenerul nostru. Aceasta înseamnă să ascultăm ceea ce are de spus, chiar dacă nu suntem de acord cu asta și să evităm „etichetele” sau alte forme de „atac” personal.

De asemenea, este important să ne amintim că respectul este o stradă cu două sensuri și că ar trebui să ne așteptăm la același nivel de respect din partea partenerului nostru.

8. Răbdarea

Răbdarea este adesea necesară atunci când comunicăm cu partenerul nostru, mai ales atunci când ne aflăm în mijlocul unui conflict. Este important să îi acordați timp să-și exprime gândurile și sentimentele și să evite întreruperea sau încercarea de a le grăbi.

Citește și:

De asemenea, este important să avem răbdare cu noi înșine și să ne amintim că este nevoie de timp pentru a rezolva conflictele. Roma nu a fost construită într-o zi și nici relațiile nu se consolideaza in jumătate de oră.

9. Umorul

Umorul poate fi o modalitate excelentă de a dispersa tensiunea și de a îmbunătăți starea de spirit atunci când lucrurile scapă de sub control. Cu toate acestea, este important să folosim umorul într-un mod care să fie respectuos și nu în detrimentul partenerului nostru.

10. Flexibilitatea

Flexibilitatea este importantă în orice relație, dar este deosebit de importantă atunci când comunicăm cu partenerul nostru. Aceasta înseamnă să fim dispuși să ne schimbăm planurile sau să vedem lucrurile și din perspectiva lui.

Citește și:

Flexibilitatea se poate referi și la modul în care celălalt preferă sa primească mesajele. De exemplu, poate preferă să trimită mesaje text decât să vorbească la telefon.

Tehnicile de comunicare menționate mai sus sunt doar câteva dintre multele recomandari potrivite cuplurilor. Cel mai important lucru de reținut este că comunicarea este un ingredient cheie în orice relație de succes. Folosind tehnicile de mai sus, tu și partenerul tău vă puteți îmbunătăți comunicarea și aveți ocazia de a rezolva conflictele într-un mod mai productiv și mai pozitiv.

Sursa foto: aslysun/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
6 Septembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.