Setari Cookie-uri

Îți e teamă să iubești din nou? 5 Răni emoționale care ar putea cauza frica de implicare într-o relație de iubire

Teama de implicare profundă și dedicare într-o relație ascunde, adesea, o rană din trecut. Chiar dacă respectivii parteneri par superficiali, egocentrici, urmărind mai mereu scopul lor aparent în relațiile pe care le au, în esență cu toții avem nevoie de iubire, însă unele răni ale trecutului, unele suferințe care pot data tocmai din copilărie ne înfrânează, ne pun piedică în evoluția noastră către echilibru emoțional și în capacitatea de a dezvolta relații amoroase sănătoase.

Iată care sunt 5 cele mai incriminate răni interioare de către psihologi din lumea întreagă, temeri care nu ne lasă să iubim cu adevărat și să ne implicăm profund într-o relație..

5 cauze emoționale ale fricii de implicare în relațiile de iubire

Rana emoțională din trecut

Experiențele negative din trecut, cum ar fi o despărțire dureroasă sau abuzul emoțional, pot face ca oamenii să fie reticenți să se implice într-o relație de iubire. Aceste răni pot provoca teama de a fi răniți din nou și de a nu mai putea controla situația.

În aceste exemple, persoana în cauza a suferit, într-un mod sau altul, un abuz, fie acesta psihic, emoțional ori fizic.

Fie respectiva persoană a crescut într-o familie abuzivă, fie lucrurile au mers bine până la o mare decepție în dragoste (o despărțire foarte dureroasă, trădare, înșelare, divorț etc.).

Citește și:

După astfel de experiențe, respectiva persoană se va teme să nu fie rănită, dacă se va implica din nou, profund, într-o relație.

Teama de a nu fi acceptat

Oamenii pot avea teama de a nu fi acceptați sau de a nu fi îndeajuns de buni pentru altcineva, ceea ce poate duce la teama de a nu fi iubiți sau de a nu putea menține o relație.

Acești oameni pot cere des dovezi de iubire sau pur și simplu nu reușesc să se implice sufiecient într-o relație, de teama de a nu fi respinși. În general, ei sunt primii care pleacă dintr-o relație în plin proces de construire și consolidare.

În acest caz, începutul relațiilor poate fi minunat, par cele mai bune și implicate persoane, ca apoi, când relația da semne de aprofundare, să se retragă subit.

Teama de a pierde libertatea

Intrarea într-o relație poate fi văzută ca o pierdere a libertății și independenței, ceea ce poate provoca oamenilor teama de a nu mai putea face lucrurile pe care le doresc sau de a nu mai putea fi singuri.

Citește și:

Însă, alături de partenerul potrivit, fiecare se poate bucura de spațiul personal și libertatea de care are nevoie, fără a strivi nevoile emoționale ale celuilalt.

Teama de a pierde controlul

Oamenii pot avea teama de a nu putea controla situația sau de a nu putea controla sentimentele partenerului lor, ceea ce poate duce la teama de a nu putea face față provocărilor unei relații.

Sau, privind dintr-un alt unghi, este teama de a nu fi suficient de bun. Această teamă își poate avea rădăcinile în copilărie, când, ca și copil, respectivă persoană a fost intens criticată sau nu a reușit niciodată să ajungă la performanțele altui copil cu care era mai mereu comparat.

Teama de a nu fi singur

O altă teama ce sabotează capacitatea de a construi o relație sănătoasă este aceea de singurătate. Din acest motiv, persoana respectivă se aruncă mereu în relații care nu au un fundament solid, doar pentru a fugi de singurătate și nu pentru ca a întâlnit cu adevărat un partener cu care rezonează și alături de care împarte valori comune, cu dorințe similare privind cuplul și viața intimă.

Citește și:

Aceste persoane leagă adesea relații superficiale și dispar în brațele următorului partener care le promite o mai mare dedicare.

Sursa foto: autumnn/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Ianuarie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.