Setari Cookie-uri

5 Modalități prin care poți convinge partenerul să te ajute mai mult în responsabilitățile comune

Poate îți dorești să fii ajutată cu spălatul rufelor, cu aranjarea hainelor în dulap, cu spălatul vaselor ori menținerea curățeniei, cu aspiratul sau cumpărăturile și lista poate continua mult, mult. În cuplu sunt o grămadă mare de taskuri de realizat și este așa frumos când ambii parteneri se ajută reciproc. Iată câteva modalități prin care poți determina partenerul să te ajute mai mult.

Psihologii ne spun că, de fapt, bărbații își doresc să își ajute iubitele, dar se lovesc des de probleme de comunicare sau de critică. Adevărul este, cel mai probabil, undeva la mijloc.

5 Modalități prin care poți convinge partenerul să te ajute mai mult în responsabilitățile comune

Cere-i lucruri foarte clare

Se spune că bărbații văd lumea un pic diferit decât noi. De exemplu o listă de cumpărături în care sunt înșirate produsele poate fi neclară pentru ei (cartofi, roșii, iaurt, țelină etc.).

Însă o listă în care sunt specificate cantitățile și tipul produsului, poate chiar brandul poate fi de ajutor: 2 kg cartofi, 3 iaurturi semidegresate 250g brandul X, o caserolă roșii cherry etc.

În felul acesta va fi mult mai dispus să facă și el cumpărăturile, când înțelege mai clar ce anume ți-ai dori să cumpere.

Citește și:

Oferă-i informații despre timpul în care dorești să te ajute

Dacă i-ai spus de atâtea ori să ducă coșul de gunoi seara sau când se umple și observi că nu se întâmplă, i-ai putea spune chiar tu. Însă nu oricum, ci specificându-i mai clar.

De exemplu dacă el se uită la TV și tu ești în bucătărie, îl poți ruga să ducă coșul în 15 minute sau în pauza de reclame.

Foto: Prostock-studio/ shutterstock.com

Faceți un calendar comun

Un calendar comun vă ajută să știți unul de celălalt și eventual să vă organizați responsabilitățile astfel încât să le puteți face și niciunul să nu se simtă afectat.

În felul acesta vei putea nota când decideți și faceți anumite lucruri, iar el nu va mai uita.

Schimbă critica cu încurajarea atunci când te ajută

Multe femei se pot plânge de cum fac bărbații anumite lucruri în casă. De exemplu de cum spală vasele, lăsând apă peste tot în jur, de cum împachetează lucrurile în dulap, de cum își lasă hainele nespălate etc.

Citește și:

Par lucruri mărunte, însă acestea necesită mult timp din partea partenerei pentru a le face. Cineva trebuie să le facă și cum sunt doar doi în casă, este firesc ca partenera să acumuleze frustrări și să își dorească mai multă implicare din partea partenerului.

Îl poți ruga să facă singur anumite lucruri, chiar dacă abia te poți uita la modul în care le face. Nu îl critica. Schimbă critica cu o apreciere. Apoi, treptat, îi poți sugera delicat că ar putea face unele lucruri și altfel, dacă dorește.

Da, necesită răbdare din partea ta, dar sunt șanse să merite efortul!

Complimentează-l mai des, chiar și pentru lucrurile mărunte

Pentru tine par lucruri firești, dar pentru el nu sunt întotdeauna. Ar putea fi de ajutor în comunicarea dintre voi aprecierile și complimentările mai dese. În felul acesta se va simți încurajat să te ajute și cu altă ocazie.

Citește și:

Ce ar putea face partenerul pentru o mai bună colaborare în cuplu:

  • Implică-te! Caută acele responsabilități pe care știi sigur că le poți prelua. De exemplu poți duce tu copiii la grădiniță sau la școală, îi poți lua sau îi poți duce la opționale.
  • Atunci când vezi că partenera ta a obosit, ajut-o să ia o pauză. Poate poți face tu cina sau te poți ocupa de copii cât ea doarme puțin sau poate doar se relaxează.
  • Asigura-te că rezervi timp în fiecare săptămână doar pentru voi doi. Romantismul din cuplu vă ajută mult să vă conectați și să comunicați mai bine.
  • Cere detalii atunci când nu înțelegi ceva. Chiar și pentru o listă de cumpărături. Poți chiar să faci poze de la raft, astfel încât să te asiguri că vei cumpăra ceea ce își dorește. Vei vedea că, progresiv, comunicarea voastră se va îmbunătăți.
  • Întreabă mai des „când”. Când vrei să duc coșul de gunoi, acum sau este OK și în jumătate de oră?
  • Recunoaște când vrei să te odihnești. De exemplu îi poți spune că o să amâni puțin spălatul vaselor sau că vei face ordine mâine. Însă trebuie să îți respecți cuvântul.
  • Fă-ți un calendar dacă ai observat că uiți anumite rugăminți ale ei sau notează-le în agendă.
  • Recunoaște când nu îți place să faci ceva și încercați să găsiți o soluție, pentru a nu acumula frustrări.
  • Negocierea și compromisul: În unele cazuri, este posibil să fie necesar să negociezi și să găsești un compromis pentru un echilibru care să fie satisfăcător pentru amândoi. Flexibilitatea și deschiderea pentru a găsi soluții potrivite pot face diferența.

Sursa foto articol: 4 PM production/ shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.