Setari Cookie-uri

Adio Alexander McQueen!

Saptamana trecuta presa internationala anunta cu tristete sinuciderea designerului britanic Alexander McQueen. Moartea excentricul designer a pus punct unei cariere stralucite punand sub semnul intrebarii chiar supravietuirea brandului ce ii porta numele.

Saptamana trecuta presa internationala anunta cu tristete sinuciderea designerului britanic Alexander McQueen. Moartea excentricul designer a pus punct unei cariere stralucite punand sub semnul intrebarii chiar supravietuirea brandului ce ii porta numele.

“L'enfant terrible” al modei isi merita cu siguanta renumele creatiile sale iesite din comun atragand de fiecare data atat laude cat si critici. Renumit pentru teatralitatea sa, McQueen si-a transformat fiecare colectie intr-un spectacol de arta adesea socant. Fie ca a ales sa-si imbrace modelele in rochii vopsite cu vopsea spray, in modele extravagante sau sa le trimita pe podium in haine rupte, a avut intotdeauna un mesaj puternic de transmis. Ne-a vorbit despre violenta impotriva femeilor, fie ea fizica sau psihologica, individuala sau institutionalizata, despre criza de creativitate a modei actuale, despre pericolele conformismului si despre multe alte teme de actualitate.

Pentru McQueen moda a reprezentat canalul de transmisie a propriilor sentimente si a interesului pregnant in psihologie. Dupa cum spunea Isabella Blow, una dintre prietenele apropiate ale creatorului, care s-a sinucis si ea in 2007, “pentru Lee, totul tine de sentimente.”

Colectii de-a randul si-a gasit inspiratia in misticismul orientalismului, in clasicism sau in aerul excentric al culturii engleze renascentiste, pentru a se juca apoi cu promisiunile viitorului; de fiecare data a transmis publicului o versiune unica a trecutului, prezentului si viitoarului.

A fost numit cu afectiune baiatul rau al modei si chiar huliganul modei englezesti datorita stilului inconfundabil. Brandul Alexander Mcqueen a devenit un alt nume pentru un stil adesea monstruos, sadic ce se joaca permanent cu umbrele. Colectiile sale par sa isi aiba sursa in groaza calculata a filmelor lui Hitchcock, in nebunia azilului descrisa de Ken Kesey (One Flew Over a Cuckoo's Nest) sau in carnalitatea prezenta in cartea lui William Golding, Imparatul Mustelor (Lord of the Flies). Fete contorsionate, imagini ale raului, haine ce modifica forma naturala a corpului uman, bandaje, iluzii, acestea sunt doar cateva dintre elementele cheie ale creatiilor sale. Moda a la Alexander McQueen nu se poate tine departe de partea intunecata a frumusetii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Februarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.