Setari Cookie-uri

Adio Alexander McQueen!

Saptamana trecuta presa internationala anunta cu tristete sinuciderea designerului britanic Alexander McQueen. Moartea excentricul designer a pus punct unei cariere stralucite punand sub semnul intrebarii chiar supravietuirea brandului ce ii porta numele.

Exista numeroase momente memorabile din cariera designerului; cu fiecare colectie a reusit sa se intreaca pe sine insusi imbinand uneri aproape neobservabil macabrul cu inocenta nepasatoare dar si tragedia ce aminteste de perioada reginei Marie Antoinette. Spre exemplu, a ales sa isi lanseze colectia toamna-iarna 2002 Supercaligragilistic in Conciergerie, fosta inchisoare a Parisului in care regina Marie Antoinette si-a asteptat executia. In acest mediu lugubru a aparut un model imbracat intr-o pelerina cu gluga de culoare liliachie inconjurata de lupi.

Supercalifragilistic Toamna-iarna 2002



Colectiile sale s-au inspirat adesea din scene istorice, din filme celebre precum cele ale lui Stanley Kubrick, din picturile morbide ale lui Hieronymus Bosch sau din viata unor figuri celebre. Spre exemplu colectia din 2002 a fost deschisa de modele cu capete bandajate, bajbaind intr-o camera de sticla, izolate de publicul uimit. Impresia creata era cea a unor pacienti deranjati mental abandonati intr-o camera de izolare dintr-un azil de nebuni. O alta colectie si-a tras inspiratia din filmele lui Hitchcock, cu precadere Vertigo si Pasarile, publicul fiind intampinat de o scena goala pe care se auzeau insa sunetele inconfundabile ale unor pantofi cu tocuri ramanand ca purtatoarea sa se arata ulterior dintr-un con de umbra.

McQueen a socat din primul moment al intrarii pe scena modei. In cadrul primei sale colectii a cusut suvite de par uman pe jachete si a folosit materiale ce pareau stropite cu sange intr-un fel de tribut adus lui Jack Spintecatorul si felului in care acesta a influentat domenii precum psihologia sau criminalistica.

Highlander Rape e o alta colectie mult controversata. In cadrul acesteia publicul a fost socat de modelele imbracate in haine rupte ce pareau sa fi fost abuzate fizicic. Curajul a atras asupra sa acuzatii de misoginism insa McQuuen a explicat ulterior ca tema colectiei e reprezentata de violul simbolic al Scotiei de catre englezi tema find una de interes personal avand in vedere ca designerul avea radacini scotiene (din partea tatalui).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Februarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.