Setari Cookie-uri

Adio Alexander McQueen!

Saptamana trecuta presa internationala anunta cu tristete sinuciderea designerului britanic Alexander McQueen. Moartea excentricul designer a pus punct unei cariere stralucite punand sub semnul intrebarii chiar supravietuirea brandului ce ii porta numele.

McQueen a tinut sa completeze ca hainele sale urmaresc sa faca femeile sa para puternice, nu mai slabe si nu naive. Aceasta atitudine asupra femeii si asupra violentei impotriva acesteia isi are originea intr-un episod din copilarie cand McQueen a asistat la o scena de violenta impotriva surorii sale. Dupa cum declara chiar el intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Guardian: ”Am crescut cu trei surori mai mari si le-am vazut trecand prin multe momente grele; intotdeauna am vrut sa fiu in stare sa le protejez. [...] Ma chemau in camera lor si le ajutam sa isi aleaga hainele pentru munca. Stiti, ce fusta cu ce pulover; dar intotdeauna am incercat sa le fac sa para cat mai puternice si cat mai protejate.” Moda a reprezentat felul lui de a avea grija de ele.

“Nu ma intereseaza sa fiu placut”, a spus McQueen la un moment dat aratand atitudinea sa fata de reactiile publicului. Nu s-a sfiit sa isi intareasca afirmatiile cu gesturi aratandu-si fundul catre public in cadrul unei prezentari de moda.

O privirea supra colectiilor sale lasa pe oricine sa vada ca sunt facute sa socheze, insa intr-un mod inteligent si foarte creativ. Creatiile sale au fost de fiecare data raspunsuri contorsionate la situatii, evenimente, oameni etc. Trebuie remarcat raspunsului lui McQueen la criza financiara; in cadrul colectiei toamna-iarna 2009, numita ironic Cornul Abundentei (The Horn of Plenty) designerul a trimis pe podium versiuni exagerate ale creatiilor anterioare prezentate pe o scena umpluta cu ramasite ale decorurilor folosite in anii anteriori. In marea de gunoaie modelele extravangante pareau sa anunte starea de ruina in care se gasea moda de recesiune.

The Horn of Plenty toamna- iarna 2009


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Februarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.