Setari Cookie-uri

Charles Worth: Parintele modei

Unde ar fi astazi lumea modei fara numele mari care au marcat acest domeniu. Generatii de-a randul de femei si-au modelat aspectul dupa ideile unor designeri precum Coco Chanel, Elsa Schiaparelli, Jean Patou, Jean Paul Gaultier, Christian Lacroix si multi multi altii. Numele lor au intrat in istoria domeniului devenind cunoscute pentru un numar impresionant de femei, si nu numai, din intreaga lume.

Worth, cu creatiile lui unice si la preturi destul de mari, a intrat in atentia Imparatesei Eugenia (1826-1920), sotia Imparatului Napoleon al III-lea, devenind designer-ul acesteia. Mai mult decat atat, stilul imparatesei a fost imediat adoptat de intreaga curte regala (dupa cum se practica de altfel la toate curtile regale din lume). Patronajul imparatesei i-a asigurat creatorului publicitatea de care avea nevoie pentru a intra si a ramane in atentia publicului.

Paspunzand nevoilor unei clientele raspandita atat in Europe cat si in S.U.A., Casa Worth a inceput sa puna in scena mici prezentari de moda permitandu-le clientilor sa isi vada hainele imbracate mai degraba decat pe hartie. In plus, acesta organiza patru prezentari de moda in fiecare an oferindu-le doamnelor si domnisoarelor indicatii privind garderoba sezonului. Drept urmare clientele veneau special la Paris pentru a-si innoi garderoba cu hainele semnate de Casa Worth.

Hainele create de Charles Worth se evidentiaza prin designul sofisticat si prin utilizarea unor materiale de o calitate foarte buna. Atentia acordata detaliilor este uimitoare hainele avand parti asimetrice sau broderii complicate facute uneori cu fire metalice si margele din cristal sau sticla. Aceste aspecte l-au diferentiat pe Worth de croitorii vremii care lucrau mai mult cu modele standard, dar si de cei ce au incercat sa ii imite creatiile.

Mai mult decat atat, in incercarea de a se impune creatorul a ales sa se intoarca spre trecut folosind drept sursa de inspiratie portrete istorice. El obisnuia adesea sa viziteze muzee si galerii de arta pentru ca mai apoi sa foloseasca lectiile extrase in noile colectii.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Martie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.