Setari Cookie-uri

Teama de intimitate

Ce intelegeti prin intimitate? Cei mai multi oameni, cand aud acest cuvant se gandesc la apropiere fizica. Sa devii intim in planul fizic. Este foarte adevarat ca in plan fizic exista o anumita distanta pe care incercam sa o pastram in relatie cu ceilalti, in momentul in care aceste praguri sunt incalcate instalandu-se inconfortul psihic. Aceasta distanta scade in momentul in care interactionam cu oameni apropiati, cunoscuti.

Ce presupune acest gen de intimitate? Ea se bazeaza pe autenticitate, onestitate emotionala, comunicare reala, bazata pe toate formele de exprimare pe care le avem la indemana pentru a ne impartasi trairile. Inseamna relevarea continutului nostru psihic, a vietii noastre interioare cu tot ceea ce avem mai profund si mai adevarat in noi.

V-au speriat cumva aceste cuvinte? Nu este ceva neobisnuit, intimitatea psihica se atinge foarte greu, mai ales acum cand societatea ne lipseste de exprimarile propriei personalitati si ne ofera tot mai multe modele, tipare in care trebuie sa ne incadram pentru a reusi intr-un anumit mediu. Motiv pentru care ne cream anumite masti sociale si uneori uitam sa le mai inlaturam chiar si atunci cand suntem numai impreuna cu iubitul. Uitam sau ne este teama.

Relevarea vietii noastre interioare presupune exprimarea ei si cu bune si cu rele, si a permite unui om sa patrunda in aceasta sfera atat de intima inseamna a-i permite sa cunoasca si calitatile pe care nu le exprimam in situatii sociale, pasiuni secrete si nobile, dar si defecte pe care ne straduim din rasputeri sa le tinem departe de ochii celorlalti. Pentru ca omul nu este perfect, este asa cum se exprima in romantism, un paradox de lumini si umbre, calitati si defecte. Si sa ii permiti unui alt om sa-ti cunoasca cele mai intime defecte dar uneori chiar si calitatile, reprezinta un act de curaj dar si suprema dovada de dragoste si incredere acordata celuilat.

Spuneam ca uneori nu este usor sa impratasim nici anumite calitati. De exemplu avem un talent artistic insa nu vorbim cu foarte multi oameni despre acest talent, decat poate cu un prieten apropiat, uneori nici macar cu parintii. Sa nu mai vorbesc despre unele defecte, pe care noi in intimitatea noastra le exageram. Dau cel mai simplu exemplu: nu suntem multumiti de slujba noastra, insa ii lasam pe toti ceilalti sa creada contrariul.

De ce facem asta? Pentru ca ne este teama ca vom fi gresit intelesi de catre ceilalti. Ne temem ca poate ei vor considera ca ceea ce noi percepem ca pe o calitate si ne face placere sa o exercitam, este de fapt o joaca de copil, nu o caliatate autentica. Poate ca vor rade de acest aspect atat de intim, ne vor sicana si vor interpreta gresit. Si in momentul in care iti este atacata o convingere atat de intima, nu poti sa te simti altfel decat ranit, tradat. Iar cand ne gandim sa ne dezvaluim defectele pe care atata vreme am incercat sa le mascam, ne ingrozeste gandul ca persoana care se va bucura de acest privilegiu ar putea intr-un fel sa profite de aceasta informatie, ne temem ca vom deveni vulnerabili in relatie.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.