Setari Cookie-uri

Teama de intimitate

Ce intelegeti prin intimitate? Cei mai multi oameni, cand aud acest cuvant se gandesc la apropiere fizica. Sa devii intim in planul fizic. Este foarte adevarat ca in plan fizic exista o anumita distanta pe care incercam sa o pastram in relatie cu ceilalti, in momentul in care aceste praguri sunt incalcate instalandu-se inconfortul psihic. Aceasta distanta scade in momentul in care interactionam cu oameni apropiati, cunoscuti.

Aici intervine onestitatea emotionala si comunicarea autentica. Sa ii permiti unei alte persoane sa te cunoasca in cele mai intime ipostaze ale personalitatii. Sa ii dezvalui defectele de care te rusinezi suficient de tare incat sa le ascunzi fata de toti ceilalti, sa ii comunici dorintele si aspiratiile tale, chiar daca acum par neverosimile, fara teama ca el te va descuraja si iti va spune ca nu ai nicio sansa.

Am cunoscut persoane care, desi implicate intr-o relatie de ani de zile, nu reuseau sa-i comunice partenerului dorintele si de multe ori ascundeau diferite slabiciuni, evitau sa-si exprime nemultumirile si aspiratiile, de teama sa nu-l deranjeze sau sa nu-i creeze o impresie gresita. Cand aceasta teama exista, intimitatea psihica nu poate fi atinsa. Pentru ca ascunzandu-i chiar cele mai importante amanunte despre tine, adica cele care tin de viata ta interioara, de fapt ii ascunzi adevarata ta personalitate si il lasi sa cunoasca numai putin mai mult decat le permiti celorlalti.

Exista unele femei care considera ca daca ii povestesc partenerului totul despre toate relatiile anterioare, sau despre relatia cu prietenele, sau despre mancarea si parfumul preferat, si vorbesc foarte mult pe astfel de teme, sunt deschise si comunica, in timp ce el, el abia daca resuseste sa formuleze doua fraze.

Ce comunicam?

V-ati gandit vreodata ca uneori chiar si in comunicare a spune mai putin inseamna a comunica mai mult? Important nu este cat spunem ci ceea ce spunem. Si sunt anumite subiecte asupra carora chiar nu trebuie sa oferim detalii fierbinti, cum este subiectul fostelor relatii. Acest lucru tine de finete. Unii oameni pot sa vorbeasca o ora despre un subiect fara sa comunice ceva important, in timp ce altii prin doua fraze ti-au dezvaluit tot ce era mai important si mai personal pe aceeasi tema. Am cunoscut persoane care vorbeau foarte mult despre experientele lor, despre evenimentele din viata lor, dar cand terminau iti dadeai seama ca nu ai aflat nimic important despre ele, ca au vorbit numai despre actiuni si nu si despre sentimentele pe care aceste actiuni le-au prilejuit, despre ceea ce ele trezisera in strafundurile fiintei lor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.