Care este legatura dintre haute couture si internet? Un critic de moda obisnuit cu prezentarile sofisticate si exclusiviste ar spune: niciuna! Insa adevarul este ca din ce in ce mai multi designeri renunta la podiumurile din orase ale modei precum Paris, New York, Londra sau Milano si aleg sa-si prezinte cele mai noi colectii intr-un spatiu virtual, din propriile lor site-uri internet.

Rock couture pe catwalk

Cathy Horyn, critic de moda a prestigioasei publicatii New York Times, a scris anul trecut un eseu in care isi expunea opiniile, conform carora prezentarile de moda clasice, pentru care trebuie sa te deplasezi in marile orase ale modei, sunt depasite in aceasta epoca a internetului. Ea sustinea ca pelerinajele bianuale, fiecare pe parcursul unei luni intregi, doar pentru a sta in locuri inghesuite si adesea lipsite de confort, respectand o ierarhie rigida de distribuire a scaunelor pentru presa, reprezinta pur si simplu niste provocari pentru criticii si redactorii de moda.

Conform eseului scris de Horyn, acestea ar putea fi inlocuite de prezentarile haute couture privite din confortul canapelei proprii, fara toata agitatia si nebunia prezentarilor de moda clasice. In plus, orice persoana interesata de moda ar putea avea astfel acces la cele mai exclusiviste prezentari, fara o invitatie – atat de greu de obtinut!

Iata ca previziunile criticului de moda Cathy Horyn au inceput, usor, usor, sa devina realitate, spre bucuria unora, dar si spre nefericirea altora. Casa Viktor & Rolf a renuntat la defilarile pe podium in fata unei audiente restranse, optand in schimb pentru o prezentare de moda in exclusivitate online. Astfel, colectia creata de Viktor & Rolf pentru sezonul primavara-vara 2009 poate fi admirata numai pe site-ul lor internet, deschizand in acest fel portile lumii haute couture tuturor celor pasionati de moda, fara mentiunea: Accesul este permis numai pe baza invitatiei.

Priveste si tu prezentarea Viktor & Rolf primavara-vara 2009!

Interviu fashion: Zina Dumitrescu

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: