Setari Cookie-uri

Moartea machiata e la moda

Intre 18 si 23 septembrie, la London Fashion Week s-a continuat, intr-o oarecare masura, sampling-ul din aceeasi reteta ras-incalzita siluete sanatoase pe catwalk. De cand cu scandalul si, mai important, dezbaterea lansate in urma mortii celor doua latino-americance anorexice din 2006, organisme internationale preocupate de sanatatea modelelor si a fashionistelor deopotriva se ciocnesc cu designerii pe tema masurii zero. Tabara schimbarii a inregistrat succese modeste, contracarate insa de explozii melodramatice ca demisionarea foarte publica a stilistului lui Mark Fast care a luat-o personal cand designer-ul canadian a imbracat si modele plus-size in noua lui colectie.

Noi tipele, in schimb, pe colega ei de platou o admiram mai cu seama, pe January Jones, care s-a strecurat la Emmy-uri intr-un corset futurist Atelier Versace, pe ea vrem s-o emulam. De ce? Poate pentru ca, in timp ce Christina simte nevoia sa rada cateva kilograme de pe cantar inaintea nuntii sale cu Geoffrey Arend, programata pe 11 octombrie, January are privilegiul sa deplanga, usor superior, decizia: “Cred ca arata minunat. Corpul ei e fermecator,” declara ea la o petrecere organizata de ET si PEOPLE dupa decernarea premiilor. “Singurul meu sfat ar fi sa nu mearga prea departe, pentru ca ziua in care [Christina] isi va pierde formele va fi una foarte trista”.

Nu stiu de ce, dar tind sa cred ca ziua in care January s-ar trezi cu formele lui Christina ar amara-o mai tare. Zvonurile referitoare la actrite puse la slabit de producatori sau agenti nu sunt povesti de-ngrozit copiii: nici silfida Mischa Barton n-a scapat de gura mai-marilor bosi care-i platesc salariul pentru rolul ei de top-model din “The Beautiful Life” (recent anulatul serial produs de Ashton Kutcher) – si ca ea sunt multe in industrie, majoritatea mai putin rebele ca Liv Tyler care isi risca intreaga cariera refuzand sa slabeasca. Liv e exceptia care confirma regula, iar regula, din anii ’90 incoace, e ca stilul heroin-chic, altfel spus, emaciat ca de drogat, si-a infipt ghearele in toate compartimentele culturii vizuale si nu pare-a bate-n retragere. Dimpotriva, suntem la fel de captivati de farmecul unui schelet ambulant, si azi ca intotdeauna.

Pentru ca, daca heroin-chic-ul a fost propulsat in prim-plan de modelul Kate Moss, fotograful Davide Sorrenti si reclamele Calvin Klein, femininul masculin tip gender-bender defileaza inca din vremea baietoasei Twiggy pe podiumurile de moda. Este vorba de un tip de aratare androgina care sfideaza normalitatea, ca si de o silueta eterica, inconsistenta, care sfideaza legile fizicii. Intr-o anumita masura, putem concluziona ca toata vraja masurii zero sta chiar in modul ei gratios de a pasi de-a lungul granitelor – dintre barbat si femeie, dintre viata si moarte.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.