Setari Cookie-uri

Batalia de pe catwalk

De cativa ani incoace auzim continuu despre efectele nocive ale industriei modei. Tipare, standarde imposibil de atins, anorexie, diete dezastru, temuta marime zero, toate trimit cu gandul spre acelasi domeniu, MODA.

Intre timp, vestita casa de lenjerie intima Victoria’s Secret tocmai a lansat si ea o campanile intitulata “Iubeste-ti corpul” ce prezinta insa imagini retusate ale acelorasi modele slabe ale caror corpuri nu au nici cea mai mica imperfectiune. Primele reactii la campanile se invart in jurul urmatoarelor idei: cum sa nu iti iubesti corpul atunci cand arati ca femeile din reclama? Ce te faci cand tu nu arati nici pe departe astfel?

Aceasta schimbare de atitudine atat din partea lui Lagerfeld dar si din partea unor reviste de moda (editia italiana a revistei Vogue si-a lansat si ea sectiune de ‘plus size’) arata a incercare de a profita de controversa actuala, desi sper din tot sufletul sa ma insel. In vreme ce revistele se dau peste cap pentru a impune un nou model, se uita elementul esential. Femeia reala, cu o greutate normala, ramane in continuare ignorata.

Pe de o parte avem modelele foarte slabe carora li se vad coastele iar pe de cealalta parte modele a caror greutate depaseste standardele impuse de IMC (indicele de masa corporala). Imi pare ca in timp ce prima categorie promoveaza anorexia, cea de a doua promoveaza obezitatea. Chiar si cand vorbim de moda nu putem ignora faptul ca femeile ar trebui sa fie in primul rand sanatoase, iar sanatatea incepe de la o greutate normala.

Nu vreau sa vad pe catwalk si prin paginile revistelor modele carora pot sa le numar coastele si pe care hainele atarna ca pe un umeras. Insa nu vreau sa vad nici femei pe care hainele stau sa crape. Vreau sa vad femei normale.

Lumea modei se lauda ca incearca sa le dea femeilor imagini la care acestea sa aspire. In acest caz insa tabara skinny ne ofera ceea ce Karl Lafgerfeld numea “vise si iluzii” ce promit sa ne distruga respectul de sine in timp ce tabara curvy ne da voie sa ne complacem cu kilogramele in plus (uneori cam multe). Indiferent de tabara, modelele impuse nu imi par demne de urmat. Vreau sa vad ziua in care moda ne va bombarda cu imagini ale sanatatii, imagini la care intr-adevar sa aspiram.


Un articol de Ioana

Foto: www.hepta.ro

Castiga un telefon Samsung Diva. Click aici pentru detalii!


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Martie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.