Setari Cookie-uri

Prima retrospectiva integrala dedicata lui Liviu Ciulei in Statele Unite

Programul festivalului include o prima retrospectiva americana dedicata regizorului Liviu Ciulei, personalitate de referinta a cinematografiei autohtone, laureat al Premiului de Excelenta la TIFF 2010, precum si o sectiune dedicata lungmetrajelor regizate de Radu Muntean.

Irina Petrescu Cea de-a sasea editie a celei mai importante manifestari dedicate filmului romanesc peste hotare, Festivalul de Film Romanesc de la New York, va avea loc in perioada 30 noiembrie - 6 decembrie, la Film Society of Lincoln Center. Organizata de Institutul Cultural Roman din New York si Film Society of Lincoln Center, in colaborare cu Festivalul International de Film Transilvania, aceasta va fi dedicata memoriei criticului de film Alex Leo Serban.

Dupa ce primele cinci editii, gazduite de Tribeca Cinemas, s-au bucurat de un mare succes, festivalul se muta, incepand din 2011, in epicentrul vietii culturale newyorkeze: Lincoln Center of Performing Arts cuprinde celebrele Metropolitan Opera House; David H. Koch Theater (gazda Baletului din NY si a New York City Opera); Avery Fisher Hall, sala de recitaluri a New York Philarmonic; Alice Tully Hall (sala de resedinta a The Chamber Music Society of Lincoln Center) sau Walter Reade Theatre, cinematograful-resedinta al Film Society of Lincoln Center, care gazduieste si proiectii din cadrul Festivalului de Film de la New York, si care va fi locatia principala pentru festivalul care aduce in prim-plan cele mai importante filme romanesti ale anului, precum si titluri de referinta din istoria cinematografiei autohtone.

Fondat in 1969, Film Society of Lincoln Center este unul dintre principalii promotori de peste Ocean ai cinematografului independent american si mondial, si este activ implicat in sustinerea tinerilor cineasti de pretutindeni. Pe parcursul ultimelor patru decenii, Film Society a prezentat portrete si retrospective pentru monstri sacri ai cinematografiei, precum François Truffaut, Rainer Werner Fassbinder, Jean-Luc Godard, Pedro Almodóvar sau Martin Scorsese. In fiecare an, Societatea organizeaza cate o Gala dedicata unui cineast contemporan exponential: printre cei care au urcat pe scena acesteia pentru a fi premiati se numara Federico Fellini, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Laurence Olivier, Billy Wilder, Robert Altman, Clint Eastwood, Jack Lemmon sau Al Pacino. Film Society of Lincoln Center este gazda a Festivalului de Film de la New York si editor al revistei Film Comment.

Corina Suteu, directorul ICR New York, initiator si presedinte al Festivalului Filmului Romanesc, declara: Nu exista recompensa sau recunoastere mai importanta decat invitatia din partea Film Society of Lincoln Center de a deveni parteneri in organizarea festivalului, incepand din acest an. Faptul ca munca noastra constanta in jurul operei notabile a Noului Val a primit o asemenea legitimare institutionala ma face foarte increzatoare. De asemenea, cred ca acesta este doar inceputul.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.