Setari Cookie-uri

Prima retrospectiva integrala dedicata lui Liviu Ciulei in Statele Unite

Programul festivalului include o prima retrospectiva americana dedicata regizorului Liviu Ciulei, personalitate de referinta a cinematografiei autohtone, laureat al Premiului de Excelenta la TIFF 2010, precum si o sectiune dedicata lungmetrajelor regizate de Radu Muntean.

Marfa si Banii, filmul regizat de Cristi Puiu, care marcheaza nasterea Noului Cinema Romanesc, va fi prezentat intr-o proiectie speciala, cu ocazia aniversarii a 10 ani de la premiera.

Din programul de scurtmetraje prezentate fac parte Bora Bora (r. Bogdan Mirica), castigator al Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj din cadrul sectiunii Zilele Filmului Romanesc la TIFF 2011; Apele Tac (r. Anca Miruna Lazarescu), cel mai premiat scurtmetraj autohton al anului; Stopover (r. Ioana Uricaru), filmul produs si scris de Cristian Mungiu, cu Monica Birladeanu si Damian Draghici in rolurile principale; Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), recent nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film din 2012; Draft 7 (r. Luiza Parvu), selectionat la TIFF, dar si la Festivalul de Film de la Karlovy Vary si Strung Love (r. Victor Dragomir), nominalizat la doua Premii Gopo in 2011.

Festivalul de Film Romanesc de la New York a fost initiat in 2006, sub forma unui parteneriat intre Institutul Cultural Roman din New York, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) si Tribeca Cinemas. Parteneriatul cu cel mai important festival de film din Romania a ajuns sa cuprinda, dincolo de organizarea festivalului newyorkez, prezenta, facilitata de ICR, a unor importanti profesionisti americani la precedentele doua editii ale TIFF, precum si editarea AperiTIFF Special – o publicatie anuala dedicata promovarii cinematografiei romanesti contemporane. Aceste initiative vor continua si se vor dezvolta in anii viitori.

Din comitetul de selectie al Festivalului de Film Romanesc fac parte, pe langa Corina Suteu, initiatoarea festivalului si directorul ICR New York, Mihai Chirilov, Director Artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Scott Foundas, Associate Program Director al FSLC, si Oana Radu.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.