comunicat de presa:

De cele mai multe ori, asociem inconstient acest termen cu o serie de atribute. Atribute precum: focoasa, ghicitoare, murdara, imputita, opulenta, obraznica, insistenta, jegoasa, cu fuste si multi copii. Este foarte cunoscut faptul ca romii au fost si inca sunt tinte ale atitudinilor sceptice ale populatiei majoritare. Pe deasupra, stim ca femeile in general au dificultati in a accesa pozitii de decizie in Romania. Dar ce se intampla cand esti si femeie si de etnie roma?

Ei bine, majoritatea femeilor rome sunt invizibile. Zilnic, trecem pe langa mii de femei care lucreaza in domenii precum serviciile medicale, salubritate sau confectii, dar si invatamant, muzica sau teatru. Le remarcam doar in masura in care corespund cu stereotipul. Te-ai gandit vreodata cat de greu trebuie sa fie sa renunti la o parte atat de importanta din identitatea ta doar sa te poti bucura de un tratament normal din partea celor din jurul tau?

Conform recensamantului de anul acesta, in Romania traiesc peste 600.000 de romi. In realitate, insa, se estimeaza ca avem mai degraba in jur de 2 milioane de romi romani. Asta inseamna ca aproape 1,5 milioane de romi isi ascund apartenenta la aceasta etnie. Asta zice multe despre ce inseamna sa recunosti ca esti tigan / tiganca in Romania.

In comunitatile de romi este o nevoie acuta de modele. Mai cu seama in randul femeilor rome, care nu au beneficiat pana acum de programe special destinate lor. Femeile rome de succes trebuie sa iasa la lumina si sa devina modele pentru tinerele fete fara perspective de viitor din comunitatie de romi.

Despre rasismul oamenilor educati cu profesoara Roxana Marin

Roxana Marin este profesoara de limba engleza si preda la o scoala din Bucuresti. Roxana constituie un model, nu o exeptie, numarandu-se printre acele femei rome a caror poveste de viata demonstreaza ca imaginea negativa despre reprezentantele acestei etnii este promovata pe nedrept si continua sa lezeze pe multe dintre acestea.

Roxana s-a nascut in 1968 la Bucuresti. Dupa numai o saptamana a fost dusa de mama ei la Budesti, in Calarasi, in comunitatea de unde familia ei provenea, o comunitate sedentarizata dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, prin improprietarirea soldatilor romi care au luptat in trupele romanesti.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: