comunicat de presa
Din antichitate, insa, si pana in prezent, pietele alimentare au evoluat, devenind definitorii pentru comunitati prin faptul ca reflecta cultura locala si traditiile si jucand nu doar un rol comercial, ci si unul social. Dincolo, insa, de mesajul cultural pe care il transmit si de rolul pe care il joaca in viata unei comunitati, pietele alimentare, atat de diferite de la zona la zona, sunt locuri in care siguranta alimentara trebuie sa se afle pe primul loc. Intrucat accesul la o alimentatie sigura si nutritiva este esentiala pentru o viata sanatoasa, Federatia Romalimenta va prezinta in articolul de fata principalele caracteristici ale unei piete alimentare sigure si ce reguli trebuie urmate pentru aceasta.
O piata alimentara sigura este aceea in care toti actorii implicati (de la producatori la transportatori, comercianti si chiar cumparatori) inteleg importanta regulilor de siguranta si igiena si le aplica. Acest lucru se dovedeste cu atat mai necesar cu cat prevenirea si controlul bolilor transmise prin alimente a devenit in ultimii ani o problema publica de interes major.
Care sunt principalele pericole generate de alimentele nesigure?In general, pericolele potentiale se refera la contaminarea alimentelor cu diverse substante sau materiale straine. Acestea pot fi categorizate ca biologice (bacterii, virusuri, paraziti, etc), chimice (prin poluarea industriala, utilizarea nepotrivita a unor substante agro-chimice precum pesticidele), sau fizice (spre exemplu, fragmente de lemn, metal sau sticla gasite in ajunse in alimente si care pot rani consumatorii). Contaminarea alimentelor are de cele mai multe ori loc inainte ca acestea sa ajunga in piete, insa exista riscul contaminarii si in timpul comercializarii sau mai ales dupa achizitionarea produselor. Astfel, este cruciala atentia acordata de catre consumatori transportarii, manuirii, depozitarii si chiar prepararii alimentelor. Doar prin masuri de precautie sporite se poate reduce incidenta bolilor cauzate de alimentatie.
Ce beneficii ofera o piata alimentara sigura?O piata alimentara sigura aduce beneficii importante tuturor actorilor implicati in circuitul produselor, de la producatori, la vanzatori si consumatori finali. Astfel, punctam avantajele pentru principalele grupuri:
Pentru producatori:
-
Kudika
Bourjois Healthy Mix - un boost de energie pentru tenul tau!
-
Kudika
INNA se alatura echipei AVON in calitate de ambasador
-
Kudika
EXOMEGA reda zambetul pielii atopice
-
Kudika
SOLE Luxury Boutique aduce pe piata locala produsele pentru...
-
Kudika
AFI Europe inchiriaza 5.200 mp brandului premium Peek&Cloppenburg...
-
Kudika
Copii mici, planuri mari
-
Kudika
Paiete, dantela si texturi pretioase pentru noile piese elegante de...
-
Kudika
Produse profesionale pentru ingrijirea parului Kava Kava
-
Kudika
ParkLake Shopping Center da startul reducerilor de iarna
Pentru comercianti:
Pentru consumatori:
Organizatia Mondiala a Sanatatii traseaza cinci reguli simple pentru ca alimentele comercializate in piete sa fie mai sigure. Acestea sunt: 1. Pastrati curatenia 2. Evitati contaminarea 3. Distrugeti pericolele, cand acest lucru este posibil 4. Diminuati cat mai mult posibil cresterea micro-organismelor in alimente 5. Utilizati apa si materiale sigure
Pietele alimentare pot si trebuie sa fie locuri in care traditiile si obiceiurile unei comunitati se imbina cu oferta de produse, insa toate acestea trebuie sa aiba loc in conditii sigure pentru toti participantii, atat pentru distrbuitori, cat si pentru consumatorii finali. In acest fel, piata poate asigura nu doar un mediu de socializare, ci si produse care sa acopere nevoile nutritionale ale cumparatorilor si un stil de viata echilibrat.
Federatia Romalimenta, vocea unitara a industriei alimentareFederatia Romalimenta grupeaza totalitatea patronatelor din industria alimentara, alaturi de mari firme procesatoare, autohtone si internationale. Este vocea unitara a sectorului, cu reprezentativitate recunoscuta juridic si semnatara a Contractului colectiv de muncã pe ramura. Obiectivul major al federatiei este de a sprijini dezvoltarea rapida a industriei alimentare romanesti in contextul pietei Uniunii Europene.
Spune-ti parerea!