Setari Cookie-uri

Sangerarea gingiei: primul semn ca dintii sunt in pericol

Medicii ne sfatuiesc sa mergem imediat la control daca sangeram atunci cand ne spalam pe dinti

Medicii ne sfatuiesc sa mergem imediat la control daca sangeram atunci cand ne spalam pe dinti

Ai observat ca sangerezi cate putin de fiecare data cand te speli pe dinti sau cand musti dintr-un fruct? Nu este un semn de ranire a gingiilor, asa cum suntem tentati sa credem. Este primul semn al parodontitei – boala gingiilor care ne distruge dintii. Este primul semn care trebuie sa ne determine sa mergem la medicul dentist ca sa-i cerem ajutorul. Chiar daca nu ne doare, chiar daca dintii nostri par sanatosi, inflamatia gingivala poate evolua rapid catre pierderea dintilor. Bacteriile nu sunt niciodata indepartate suficient daca nu exista o igiena riguroasa, iar ele se aduna zilnic in cavitate si ataca gingiile.

Dentistii spun ca oamenii trebuie sa inceapa sa constientizeze pericolul micilor sangerari zilnice si importanta controlului de specialitate, pentru ca acestea le pot salva dintii.

„Din experienta mea de medic dentist as putea spune ca 7 din 10 romani au probleme de sanatate a gingiilor, chiar daca pretind ca se spala zilnic pe dinti. Cand gingia sangereaza, fie provocat, fie spontan inseamna ca exista o suferinta parodontala. Inca de la formele incipiente ale bolii parodontale – asa numitele gingivite – sangerarea este un simptom precoce. Foarte multi pacienti care observa sangerarea in timpul periajului neglijeaza aceasta problema, iar primul impuls este sa renunte sa se mai spele foarte des, lucru care agraveaza boala si inchide cercul vicios. In mod normal, la o astfel de sangerare trebuie sa se prezinte imediat la medic”, declara Dr. Cinel Malita, Sef de Lucrari la Facultatea de Stomatologie Bucuresti.

Afectiunile gingivale reprezinta problema cea mai des intalnita in igiena dentara si este totodata cauza principala a pierderii dintilor incepand cu varsta de 35 de ani. Studii realizate de compania GlaxoSmithKline Consumer Healthcare arata ca 41% din populatia tarilor din Europa Centrala si de Est sufera de gingivita si parodontoza. Studiul realizat de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare in Romania arata ca 39% dintre cei afectati nu considera sangerarile gingivale o problema alarmanta.

„Nici oamenii nu au educatia necesara pentru a veni la controale preventive, nici medicii stomatologi nu sunt implicati suficienti in profilaxia acestei afectiuni. Parodontologul trebuie neaparat sa inregistreze si sa urmareasca pacientul cu inflamatii gingivale pentru ca boala parodontala, daca nu e tratata in fazele incipiente, ea evolueaza lent, insidios, fara semne clinice foarte evidente si mai devreme sau mai tarziu, gingiile se retrag tot mai mult, dintii vor incepe sa se miste si isi schimba pozitia initiala.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.