Setari Cookie-uri

Top 5 lucruri pe care NU trebuie sa le faci dupa o despartire

O despartire nu inseamna intotdeauna un esec!

Se pare ca avem cu totii de invatat de la vedetele aflate in vizorul public care decid, intr-un moment sau altul, sa se separe ori sa divorteze. Cum au facut, recent, Ben Affleck si Jennifer Garner. Zi de zi sunt vanati de paparazzi, mass-media le diseca pana in cele mai mici amanunte relatia, se arunca in stanga si in dreapta cu acuzatii de infidelitate, vinovatii si adictii diverse, toate acestea fara a se cunoaste cu adevarat mecanismele intrinseci care au stat la baza relatiei dintre cei doi.

Din fericire, doar putini oameni sunt nevoiti sa treaca printr-o despartire in fata ochiului critic a milioane de straini. Cei mai multi dintre noi va trebui sa impartasim sfarsitul relatiei doar parintilor si prietenilor. Momentul marturisirii, mai ales daca si altii sunt constienti de existenta sau natura problemelor care au stat la baza despartirii, ne poate cauza sentimente de rusine si apasare.


Foto: Eillen, Shutterstock

Citește și:

O despartire nu inseamna un esec, desi uneori se simt similar. O despartire poate fi, in schimb, o binecuvantare si o sansa spre numeroase oportunitati. Iata de la ce trebuie sa te abtii atunci cand treci prin asa ceva:

1. Nu fi prea dura cu tine

Oricat de intelepti ne-am crede, nimeni dintre noi nu se naste cu intelegerea intuitiva a modului in care functioneazao relatie. Printr-o serie de incercari si esecuri (alaturi de un numar decent de pasi gresiti), putem invata cum sa comunicam, sa luptam si sa iertam, acestea fiind pietrele de temelie ale unei relatii fericite.

Cand te simti coplesit, gandeste-te ca lui Thomas Edison i-au luat 10.000 de incercari pentru a face un bec electric. Michael Jordan, unul dintre cei mai faimosi basketbalisti ai tuturor timpurilor, a afirmat ca este necesar sa pierzi. “Am ratat peste 9000 de aruncari. Am pierdut peste 300 de jocuri. De 26 de ori am ratat lovitura decisiva care asigura castigarea meciului. Am pierdut de nenumarate ori de-a lungul vietii, dar tocmai din acest motiv am reusit in viata.” Asa ca, tine minte acest lucru atunci cand iti lingi ranile dupa o despartire: aceasta este, de fapt, o parte integranta a calatoriei tale in a descoperi adevarata dragoste.

Citește și:

2. Lasa stoicismul la o parte

Mitul propagat de filme si show-uri TV, conform caruia despartirile ar trebui sa fie impecabile, ambele parti nutrind sentimente amiabile, isi impart responsabilitatile perfect si par sa nu aiba nevoie de timp sau spatiu inainte de a se implica intr-o noua relatie, nu se bazeaza pe realitatea vietii de zi cu zi. De aceea sunt doar mituri. Ca orice tranzitie ce presupune o pierdere si o schimbare majora, o despartire este traumatica.

Oamenii au nevoie de timp pentru a plange, pentru a cauta consolare, intelegere si sustinere la cei dragi lor. Durerea este un proces natural si ajuta la vindecare. Nu este nimic rau in a plange sau a te simti deprimat. Probleme apar doar in momentul in care acestea se petrec pe o perioada lunga de timp, sau te lasa incapabil sa functionezi normal zi de zi.

3. Nu te baza pe “realitatea” social-media

Atunci cand esti trist sau deprimat, limiteaza la maximum timpul petrecut pe Facebook sau alte forme de social-media. In acesta “falsa realitate”, relatiile tuturor par perfecte, ca de altfel si celelalte aspecte ale vietii lor. De fapt, viata este pe alocuri haotica, dezorganizata, oamenii sunt complicati, emotiile sunt coplexe, oamenii se mai si cearta uneori. Ai grija si nu compara interiorul tau cu exteriorul afisat de ceilalti. Facebook portretizeaza o realitate neautentica, infapt fiecare dintre noi este ranit in vreun fel, imperfect, debusolat ori deceptionat.

Citește și:

4. Nu te invinovati prea tare

Esecul este un dar, atunci cand sta la baza autoanalizei. De cele mai multe ori, barbatii si femeile se impotmolesc in versiunea lor de adevar, ceea ce duce la a arata un deget acuzator catre fostu sau fosta. O alegere mult mai inspirata ar fi sa privesti in sinea ta si sa analizezi daca ai facut tot ce tine de tine ca relatia sa functioneze. Aceasta este o modalitate mult mai productiva pentru a intrerupe anumite tipare distructive si a te ajuta sa eviti greselile repetate. Analizeaza-ti comportamentul, gaseste acele pattern-uri care iti submineaza sansele de succes (adesea au radacini in copilarie) si actioneaza consecvent pentru a stabili un nou mod de relationare cu cei din jur.

5. Nu renunta

Cele mai frecvente atitudini paguboase pe care ai putea sa le ai ar fi: sa renunti cu totul la iubire, afectat fiind de despartirile mult prea dureroase, ori sa repeti la nesfarsit aceleasi greseli, ego-ul tau refuzand sa creada ca exista si cai mai usoare pentru a obtine rezultatul dorit. Permite-ti sa suferi din iubire si sa ai inima franta! Insa fereste-te sa ramai blocat in tristete, nu esti infrant daca ai cazut, ci doar daca refuzi sa te mai ridici!

Poza prima pagina: Valery Sidelnykov, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.