Setari Cookie-uri

5 subiecte sensibile pe care trebuie sa le discuti cu jumatatea ta

Sinceritatea si preocuparea pentru binele jumatatii tale stau la baza construirii increderii!

In momentul in care ati decis sa formati un cuplu, sinceritatea si preocuparea pentru binele jumatatii tale stau la baza construirii increderii, care, alaturi de nelipsita iubire, consolideaza relatia dintre voi si ii ofera legitimitate. Insa discutiile de factura serioasa nu sunt niciodata usor de initiat si deseori se poate intampla sa renunti la idee, sperand ca nu vor interveni niciodata intre voi. Exista insa o gama de subiecte pe care trebuie sa le abordezi, mai ales cele care privesc starea ta de sanatate. Iata cateva dintre acestea, impreuna cu modul in care le puteti pune in discutie, in asa fel incat sa va intareasca relatia, in loc sa ii grabeasca sfarsitul

cuplu
Foto: Jacob Land, Shutterstock

Adictii

Acestea sunt dependente compulsive si persistente fata de un anumit comportament (act sexual, jocuri de noroc, cumparaturi, mancare, diverse substante, cum ar fi nicotina, alcoolul, marijuana pana la drogurile mai puternice), iar daca partenerul/partenera are o adictie, este indicat sa discutati in momentul in care amandoi sunteti in stare de sobrietate si odihniti. Ajutorul si intelegerea pe care le poti oferi sunt esentiale in procesul de recuperare al partenerului/partenerei. Este esential ca, in loc sa accepti postura de victima pe care o poate adopta, partenerul/partenera sa isi asume partea de responsabilitate a propriilor actiuni. Astfel, recuperarea va fi mult mai rapida. Nici critica exagerata nu este de ajutor, pentru ca nu partenerul/partenera este o persoana rea, ci boala de care sufera este “rea” si va poate afecta relatia daca nu o “tratati”.

Citește și:

Probleme de natura sexuala

A discuta despre sex nu este asa de usor precum s-ar parea. Desi poate fi incitant sa discutati aspectele pozitive si dorintele/asteptarile pe care le aveti din punct de vedere sexual, cand vine vorba de probleme, lucrurile nu sunt deloc simple. Iar daca tacerea persista intre asternuturi, relatia va avea de suferit cu siguranta. Problemele pot varia, de la disfunctii erectile, ejaculare precoce, boala Peyronie (cicatrici intrapeniene ce pot cauza durere si deformarea penisului) pana la dificultati ale excitatiei sexuale, dispareunie (durere in timpul actului sexual) sau anorgasmie, mai frecvente la doamne. Momentul potrivit in care sa discutati este atunci cand sunteti relaxati si capabili de a avea o conversatie sincera si constructiva, nu in timpul partidei de amor, cand este posibil sa va simtiti vulnerabili. Iar odata ce discutati deschis si sincer anumite subiecte, puteti avea surpriza ca partenerul/partenera sa traiasca anumite revelatii si sa se destainuie, la randul sau.

Citește și:

Afectiuni psihice

Un subiect sensibil de discutie, cu siguranta, mai ales ca persoana care sufera de o anumita afectiune psihica (cum ar fi, printre altele tulburarea bipolara, depresia ori tulburarile de personalitate) poate suferi si de afectarea stimei de sine, lipsa de empatie, comportament dificil, oscilatii emotionale, agresivitate ori paranoia, lucruri care pot face convietuirea dificila. In functie de cat de severa este afectiunea si ce simptome prezinta, este bine sa i-o prezinti partenerului in primul rand in scop educativ, pregatindu-l, apoi prezinta-i modul in care reusesti sa o gestionezi.

Infertilitate

Daca aveti ganduri de casatorie, sau poate vreti sa va duceti relatia la un alt nivel, trebuie sa va decideti, la un moment dat, daca va doriti urmasi si daca sunteti capabili sa ii aduceti pe lume. Infertilitatea este o problema serioasa, aproximativ unul din opt cupluri intampina probleme in acest domeniu, cauzele fiind impartite in mod egal: o treime din cauzele de infertilitate sunt atribuite femeilor, o treime barbatilor iar la o treime nu se pot explica sau pot fi o combinatie de probleme ale ambilor parteneri. Intr-o relatie solida, cu sanse de a deveni de durata, trebuie sa aveti aceasta discutie, cu cat mai repede, cu atat mai bine. La urma urmei, compatibilitatea intre parteneri este definita, printre altele, de consensul in ceea ce priveste maternitatea.

Citește și:

Traume din trecut

Relatiile pot avea de suferit din cauza traumelor din trecut care au ramas nerezolvate. Supravietuitorii acestor traume sunt vulnerabili si confuzi privind situatiile sau persoanele carora le pot acorda incredere. Impactul traumei nu se limiteaza la supravietuirea personala, ci afecteaza pe termen lung toate aspectele personalitatii supravietuitorului. Fie ca trauma a fost unica (accident, viol, talharie sau alte forme de atac) ori prelungita pe o anumita perioada de timp (violenta domestica, separare, divort), trebuie sa o discuti cu partenerul/partenera, pentru a o depasi si a te putea vindeca. Impartasiti-va reciproc lucrurile care va fac sa va simtiti vulnerabili, pentru ca fac parte din relatia voastra, iar intelegerea pe care o gasiti la celalalt si sprijinul reciproc nu fac decat sa consolideze legatura dintre voi.

Citește și:

Foto prima pagina: zoom team, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.