Iubirea dintre un introvertit si un extravertit in psihologie: magia contrariilor sau blestemul lor?

Iubirea dintre un introvertit si un extravertit in psihologie: magia contrariilor sau blestemul lor?
Kudika
16 Septembrie 2010

Ce se intampla atunci cand un extravertit iubeste un introvertit? Contrariile se atrag puternic la inceput... este adevarat, da. Dar se tolereaza reciproc pana la adanci batraneti, pana la sfarsit? Iubirea dintre un introvertit si un extravertit... este ea magie, o magie a diferentelor sau un blestem, blestemul extremelor care se resping urat, iremediabil?

Extravertitii isi trag energia din ceilalti, pe cand sursa de energizare a introvertitilor este reprezentata de propria persoana. Introvertitii isi sunt suficienti lor insisi. Extravertitii, nu. Cei din urma prefera sa socializeze, sa se amestece printre ceilalti oameni, sa comunice, sa iasa in fiecare weekend si ori de cate ori au timp liber. Se plictisesc repede in propria compania, fara telefon, fara internet sau fara vreo alta metoda de comunicare cu ceilalti. Pe de alta parte, introvertitii iubesc activitatile solitare – scrisul, cititul, plimbarea evitand aglomeratia, petrecerile zgomotoase, interactiunea, comunitatile mari. Prefera in schimb grupurile mici de prieteni.

Intr-o faza incipienta, intre un introvertit si un extravertit nu se va lega cu usurinta o conversatie. Extravertitul va avea de multe ori impresia ca vorbeste cu peretii si incercarile sale de a lega o conversatie nu prea au sanse de izbanda. Pentru ca de multe ori introvertitul refuza politicos invitatiile sociale extravertitului, extravertitul va gasi ca introvertitul este fad, plictisitor, timid sau antisocial. Pe de alta parte, introvertitul va gasi ca extravertitul este galagios, exagerat de expansiv, obositor.

Faptul ca activitatile pe care le prefera introvertitii sunt diferite de cele ale extravertitilor si ca de multe ori introvertitii se simt inconfortabil in acele activitati fara de care extravertitii nu pot trai nu inseamna neaparat ceva anume. Inseamna doar ca cele doua tipologii sunt diferite. S-a dovedit stiintific ca, in cazul introvertitilor, activitatea creierului este mai intensa in lobii frontali, arii ce sunt activate in timpul activitatilor solitare, independente. Introvertitii isi incarca resursele energetic din introspectie, prin rezolvarea individuala a anumitor chestiuni, gandind complex si analitic.

In ceea ce ii priveste pe extravertiti, activitatea creierului este mai intensa in zona dorsala, zona responsabila cu procesarea informatiilor provenite din lumea exterioara. Prin urmare, extravertitii sunt in permanenta in cautarea de stimuli externi, stimuli pe care ii gasesc in interactiunea cu ceilalti. Introvertitii iubesc conversatiile profunde pe seama subiectelor care ii intereseaza si prefera sa treaca dincolo de suprafata, patrunzand in adancimile gandirii semenilor. Majoritatea introvertitilor au o antipatie pentru conversatiile marunte, superficiale, facute doar de dragul de a fi facute – de altfel apanajul extravertitilor. De aceea, nu in putine situatii, extravertitii ii considera aroganti pe introvertiti, iar introvertitii ii percep pe extravertiti drept superficiali.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri