Setari Cookie-uri

Tanara fata batrana

Cine n-are batrani, sa-si cumpere!

Barbatii neamului erau aprigi de fel, negriciosi la chip. Unii cu patima bauturii, altii jucau barbaut iar unii dintre ei aveau obiceiul sa-si stalceasa femeile cu pumnii. Cand auzea vreo femeie tipand in miez de noapte, mamaia sarea din pat, se incingea cu ceva peste sale si isi punea baticu-n cap apoi pleca cu ochii arzand ca o Furie, gata sa faca dreptate.

Cu o mana de fier, se infigea in gatul barbatului bataus iar cu cealalta ii ardea o scatoalca peste ochi de-i vajaiau urechile. Nimeni nu indraznea sa ridice mana la ea. Lua apoi femeia in casa, o oblojea iar spre dimineata o trimitea la barbat. Se impacau, se pupau apoi o luau de la capat.

Cum am trecut de 18 ani, bunica-mea a inceput sa umble dupa petitori. Isi facea griji ca-mi trece vremea si nu ma mai ia nimeni de nevasta daca fac 20 de ani.

Asa se face ca la fiecare chiolhan deghizat in agapa, ea imi prezenta cate un baiat frumos si cuminte, cum zicea ea. Baietii ei frumosi si cuminti nu stiau sa lege doua vorbe dar stiau sa lege doua sau mai multe pahare, erau dati cu gel ca sa nu se vada parul slinos si purtau ciocate cu varful mai ascutit decat unghiile mele.

Citește și:

Zici ca a dat sfoara in tara ca-si cauta mama ginere, asa le sticleau ochii babelor cand treceam pe langa ele.

Fai maica, Vasilica e baiat frumos, ce cusur are? Vasilica era mototol, barbugiu de meserie si peltic.

Fai maica, Marinica are ditamai casa si masina de la stat! Va sa zica, Marinica era sofer la RATB si isi ridicase gogeamite viluta cu turnulete pe banii scosi din vanzarea de motorina.

Fai maica, ia-l pe Ionel pana nu se marita a Viorichii cu el ca e baiat cuminte. Ionel era spelb, lingau si gangav. Toate le facea pe dos si nu trageau nici cainii la el.

Cum sa-i explic eu ca nu mai e ca acum 50 de ani, sunt inca tanara si slujba mea de project manager tine loc uneori si de casa si de masa?

Apoi a inceput sa-mi faca zestre. Umbla pe la noi in cartier o tiganca oachesa venita tocmai din Delta sa faca negot la oras. Avea o traista in spate mai mare decat ea, o ciurda de copii atarnati de fustele ei si un barbat frumos si mustacios, cu ochii verzi.

Citește și:

De la ea a cumparat mamaia covoare, perdele, asternuturi de pat cu paiete si inimioare pe care le tine in dulap si le pazeste ca pe ochii din cap. Cand nu au mai avut loc, mi le-a trimis mie pachet acasa ca acus imi vine ceasu’ sortii, cum zice ea.

Ma uit cu drag la ea si la parul ei alb din cap. Din cand in cand plange si se sterge la ochi cu basmaua, de teama ca nu o sa ma vada in rochie de mireasa si nu o sa apuce sa-si legene stranepotii.

Nu stiu daca o sa ma casatoresc in viitorul apropiat. Dar un lucru este cert: rochia mea de mireasa nu o sa fie facuta din lucruri pamantesti. Rochia mea o sa fie tesuta din fir de vise toarse de mamaia mea.

sursa foto prima pagina: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.