Setari Cookie-uri

Ce se intampla dupa o despartire?

Dupa ce ai incheiat o relatie de lunga durata, o casnicie sau o relatie de cateva luni in care ai investit, sentimente, emotii, timp, despartirea de persoana iubita poate deveni foarte grea.

Separarea de persoana iubita poate duce la: diminuarea interesului sau a placerii pentru activitati care inainte iti faceau placere, pierderea increderii in sine, lipsa chefului de viata, fluctuatii de greutate, tristete, oboseala, insomnii, hipersomnie, sentimente de inutilitate, diminuarea sentimentului de a gandi sau de a te concentra, indecizie, confuzie, tristete, anxietate sau chiar frica zilei de maine.

Despartirea, poate fi una dintre cauzele majore pentru care oamenii raman blocati si confuzi in trecut si care poate duce la o afectiune grava a zilelor noastre, depresia. De multe ori aceasta afectiune ramane netratata si nediagnosticata.

Implicarea emotionala intr-o noua relatie dupa o despartire necesita timp, uneori mai mult, alteori mai putin, in functie de fiecare caz in parte. Recomand ca dupa orice despartire, indiferent daca a fost dorita sau nu, sa existe o perioada de “doliu”. In aceasta perioada ai dreptul sa fii trista, sa plangi, sa tipi, sa fii furioasa, manioasa si sa-ti para rau de tine. Doar ca trebuie sa fie pe o perioada limitata de timp, iar fiecare stie de cat timp are nevoie pentru a se reface.

“Doliul” este esential pentru a putea incheia un ciclu de relatie, fosta relatie. In cazul in care ajungi rapid intr-o noua relatie, casatorie, este foarte posibil sa se finalizeze la fel de repede cum a inceput, pentru ca nu ai avut timp sa evaluezi fosta relatie si sa-ti raspunzi la anumite intrebari fundamentale pentru dezvoltarea ta.

Indrumarea mea pentru toti cei care trec printr-o despartire, inainte de a incepe o noua relatie, sa faca un bilant al relatiei anterioare. Sa incerce sa se detaseze, sa priveasca ceea ce se intampla cu alti ochi. Incearca sa evaluezi relatia prin ochii unei persoane apropiate (mama, sora, prietena).

Nicio relatie nu se incheie doar din cauza unui singur partener, motiv pentru care este util sa raspundem la urmatoarele intrebari:

Citește și:
  • Care au fost cele mai rele, dar si cele mai bune momente ale relatiei?
  • Ce ai admirat, apreciat la fostul partener? Ce nu ti-a placut la fostul partener?
  • Care crezi ca sunt cele mai importante greseli pe care le-ai facut in fosta relatie, cu ce ai gresit? Cu ce a gresit partenerul tau?
  • Care sunt lucrurile pe care nu ai avut niciodata sansa, curajul sa i le spui?
  • Pentru ce ai vrea sa-i multumesti? Ce ai sa faci altfel in relatiile viitoare?

Recomand persoanelor care trec prin momente dificile sa apeleze la psihoterapie individuala sau la psihoterapie de grup. Aceste metode ofera suport, o oglinda, care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor. Cu ajutorul psihoterapeutului se vor identifica resursele personale, exersand diverse tehnici de automotivare, autocontrol si dezvoltare a increderii in sine. Se va constientiza legatura dintre ganduri, sentimente si comportamente.

Citește și:

Autor: Iulia Florea, psiholog-psihoterapeut cu experienta in psihoterapii cognitiv comportamentale, terapie sistemica (cuplu, familie) , grupuri de terapie, evaluare psihologica in vederea autocunoasterii si dezvoltarii personale.

Daca ai trecut recent printr-o despartire,separare sau pierdere si vrei sa mergi mai departe, poti participa la workshop-ul interactiv, de autocunoastere si vindecare sustinut de Iulia Florea si Carmen Suiu weekendul acesta in Bucuresti. Afla mai multe detalii despre workshop, inscriere si locatie.

Foto: despartire, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
24 Februarie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.