Setari Cookie-uri

5 greseli majore intr-o relatie

Cand v-ati cunsocut, au iesit scantei. Si parca toate s-au dus spre cer si au devenit stele. Stele care vegheau asupra voastra si a relatiei voastre. Suna ca o poveste, dar oare nu asa sunt cele mai multe relatii de iubire, la inceput? Dar aceste povesti au oare intotdeauna un final fericit? Vedem atat de multe relatii destramate, incat parca ne vine sa facem focul cu toate cartile de povesti, cu care ne-am hranit copilaria, doar doar se vor ridica noi scantei la cer.

Mult mai eficient ar fi sa-i comunicam onest nemultumirile exact in momentul in care acestea apar. Si sa nu le comunicam sub forma de repros, ci ca pe o informatie pe care o poate folosi. Si mare atentie, ascultarea eficienta presupune a asculta fara a emite judecati. Orice om se simte mult mai confortabil sa spuna ce are pe suflet daca nu aude in permanenta fraze de genul: Dar nu inteleg cum ai putut sa faci asta; Ai gresit foarte mult, etc.

Unele femei considera ca isi cunosc atat de bine partenerul, incat nu-i mai dau nicio sansa reala de a se exprima. Ele sunt cele care la intrebarea: “Bine dar, el ce a spus in legatura cu aceasta problema?” raspund: “ Nu a spus nimic”; si mai departe: “Sa inteleg ca nu a avut nimic de obiectat?”, “A, nu, dar nici nu l-am intrebat. Stiu sigur ce ar fi spus. S-ar fi enervat si m-ar fi acuzat tot pe mine.”

Nu poti sa stii nimic sigur pana cand nu il intrebi si pe cel implicat si ii oferi si sansa de a se exprima, fara sa-l intrerupi. Sau mai grav, nu vei stii nimic sigur daca vei anticipa si-l vei lasa si pe el sa inteleaga faptul ca tu deja ai pus eticheta, printr-o invitatie la discutie de genul: “Stiu ca o sa te enervezi, o sa incepi sa tipi, dar cum ai putut sa...?” Spunandu-i din start ceea ce tu stii deja, omori si comunicarea si cresc si sansele ca asteptarile tale chiar sa devina realitate.

Autovictimizarea

Unele femei cred, in mod eronat, ca daca isi exprima suferintele fizice si morale, fictive sau reale, carora ele le imprumuta titlul de “sensibilitate”, vor descatusa latura protectoare a masculului si il vor face sa le iubeasca si mai mult. Este un strigat disperat dupa atentie, dar de multe ori rezultatul nu este cel scontat. Barbatii adora, este adevarat, sa simta ca detin controlul iar femeia depinde intr-un fel de el. Dar daca ne lamentam exagerat, ne plangem mult prea des de diferite afectiuni sau de inima albastra, ii aratam cu fiecare ocazie cat suntem de sensibile (la fum, la mancare, la vorbe, la diferite actiuni, etc) vom reusi intr-un final sa-l enervam. Pentru ca barbatilor le plac femeile gingase, dar nu ipohondre. Si sincer acum, voua nu vi se pare obositoare o persoana care vorbeste in permanenta despre indispozitiile ei? Nu preferati sa aveti in jurul vostru persoane care cu un zambet reusesc sa va insenineze ziua si sa va readuca buna dispozitie? Si stiti vorba aceea: cu o floare nu se face primavara, dar cu un zambet cald aduceti primavara in sufletul celui care il primeste.

Va doresc o primavara minunata!

Un articol de Lucia Ionescu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.