Setari Cookie-uri

De la sentiment la sex sau invers

De cateva zile incoace imi sta pe neuron o intrebare din categoria ce-a fost primul: oul sau gaina?. Incerc sa-mi dau seama daca te indragostesti pentru ca ai facut sex sau faci sex pentru ca te-ai indragostit iar raspunsul imi sta pe colt de circumvolutiune dar refuza sa mi se dezvaluie.

De cateva zile incoace imi sta pe neuron o intrebare din categoria “ce-a fost primul: oul sau gaina?”. Incerc sa-mi dau seama daca te indragostesti pentru ca ai facut sex sau faci sex pentru ca te-ai indragostit… iar raspunsul imi sta pe colt de circumvolutiune dar refuza sa mi se dezvaluie.

Nu cred ca in zilele noastre mai putem discuta despre o regula absoluta atunci cand vine vorba de momentul in care faci sex pentru prima data cu un nou barbat. Altfel spus, nu prea mai cunosc femeie care sa fi asteptat mai mult de o luna, o saptamana sau o zi pana cand sa faca sex cu noul iubit. In mare parte din cauza faptului ca am invatat si noi ca nu este nimic rau in a ne urma instinctele sexuale si a ne satisface propriul corp (in fine, poate si pentru ca putini sunt barbatii buni in ziua de astazi, asa ca sarim pe primul care e cat de cat ok). Pe de alta parte, momentul “te iubesc”-ului intarzie mai mult decat suntem noi dispuse sa asteptam pentru consumarea relatiei din punct de vedere sexual. Asa ca vrem, nu vrem, trebuie sa recunoastem, facem sex inainte de a face dragoste, chiar si inainte de a ne convinge ca ceea ce simtim este cu adevarat amor si nu hormon.

Daca exista posibilitatea ca dragostea sa apara dupa sex, ramane subiectul randurilor mai jos asternute. Eu una, pledez pentru un da bolduit, cu conditia existentiala ca sexul sa fi fost bun - pentru ca eu consider ca doi oameni care nu sunt compatibili sexual, nu se vor intelege nici in viata de zi cu zi. Sexul creeaza o legatura mai puternica intre parteneri, da nastere acelui je ne sais quoi care va da dreptul sa numiti “relatie” aceasta chestie care va uneste.

Pe de alta parte, Arthur Aron de la Universitatea de stat din New York imi da peste nas cu al sau studiu despre sexualitate si dragoste publicat in iulie 2005 in Journal of Neurophysiology. Conform acestuia, sexul si dragostea nu au nicio legatura: atractia sexuala ar stimula in mare parte arii din emisfera stanga a cortexului, in timp ce dragostea isi are presupusul salas in emisfera dreapta a creierului. Surprizele nu se opresc aici: romantica Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers, a realizat un studiu care intareste opinia colegului de la New York si in plus sustine ca dragostea ar fi cu mult mai puternica decat sexul, pentru ca prima ar activa o adevarata “constelatie neuronala”, in timp ce amarata hataneala ar avea mai putine legaturi stabilite la nivel cortical. Probabil, dar ce naiba cauta oamenii astia sa studieze capul atunci cand vine vorba de sex?!
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.