Setari Cookie-uri

Revolta femeilor: Si totusi, barbatii ce fac?

Sunt o femeie moderna, cel putin asa ma laud. Dar oare am o relatie moderna? Cam asa suna una dintre intrebarile care mi-au trecut prin cap dupa o discutie mai 'aprinsa' cu prietenul meu, numit de acum incolo simplu, El. Oare ma pot lauda cu o relatie in care intr-adevar responsabilitatile si sarcinile se impart 50/50? Voi puteti sa spuneti asta?

Ori in mintea mea e ceva gresit cu aceasta imagine a cuplului. Un cuplu modern presupune roluri egale, inseamna ca atat el cat si ea fie lucreaza cot la cot, fie alterneaza sau isi traseaza niste sarcini egale. Iar batutul unui cui, sunatul unui instalator, si caratul cumparaturilor (sarcini aparent masculine)nu imi par suficiente pentru a acoperi curatenia zilnica sau alte astfel de sarcini. Atat el cat si ea au nevoie de timp pentru a se si relaxa. Amandoi muncesc, amandoi sunt obositi, amandoi sunt stresati, asa ca de ce e datoria ei sa se ocupe de casa, de ce nu e datoria lor (ambilor)? De ce avem treburi masculine si treburi feminine? De ce e rusinos pentru un barbat sa 'faca smotru'? Mie una nu imi e rusine sa bat un cui.

In urma cu cateva luni postam un articol pe o tema asemanatoare in care discutam un studiu ce sustinea ca acele cupluri care se ocupa impreuna de curatenie au o viata sexuala mai fructuoasa. Lasand la o parte adevarul sau falsitatea teoriei, articolul in discutie a primit cateva comentarii extrem de interesante ce arunca lumina asupra subiectului de astazi. Am citit atunci pareri pro si contra, am vazut cum functioneaza rolurile si care e peisajul relatiilor din Romania de astazi.

Una dintre cititoare, emilia_lupascu, mi-a reprosat atunci ca Romania ramane puternic traditionalista cand vine vorba egalitatea in cuplu prin urmare un astfel de studiu nu are nici o relevanta pentru noi. “Barbatii din Romania inca nu s-au trezit si asteapta ca femeia sa le faca pe toate: serviciu, casa, gatit, copii si sex. Ei sa stea si noi sa le facem pe toate! Realitatea e cruda in Romania inca. Studiile de genul acesta inca nu se aplica la noi!” Comentariul ei imi pare semnificativ pentru un numar de cupluri in care intr-adevar rolurile au ramas inca clar definite. Cazul meu se posteaza undeva pe la mijloc; limitele incep sa se estompeze. Alte cititoare i-au raspuns sustinand ca in cazul lor rolurile nu se aplica. Persoana cu cel mai mult timp liber se ocupa de aspectele domestice. In viziunea mea, aceasta e imaginea relatiei moderne.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.