Setari Cookie-uri

Blog kudic: Modele si manechine

Sunt multe motivele pentru care imi place limba franceza, iar unul dintre ele este faptul ca sinonimul lor pentru model este mannequin. Conform definitiei in engleza, acest cuvant insemna: A life-size full or partial representation of the human body, used for the fitting or displaying of clothes.

“Modelul” meu de frumusete va fi mereu Audrey Hepburn. Nu pentru ca era slaba sau pentru felul in care isi sufleca manecile camasii albe in Roman Holiday. Ci pentru tot ceea ce transmitea, pentru felul in care umplea ecranul si pentru sufletul ei frumos care i-a pastrat intact farmecul si lumina pana la 60 de ani. Apeland din nou la un cliseu, frumusetea lui Audrey Hepburn era frumusete interioara, nu o imagine lucioasa si retusata.

Un alt lucru pe care nu il inteleg si care mi se pare nedrept atat fata de manechine cat si fata de celelalte femei condamnate de societate sa aspire la un ideal contrafacut, este faptul ca frumusetea “modelelor” este o chestiune implicita. Parca ar fi o eticheta lipita pe produs, o stampila care atesta statutul lor. “E model, deci e frumoasa”. Nu e o frumusete pe care sa o poti descoperi, cauta sau ceva unic. Nu, este un soi de definite: model= frumusete. Mie imi place Sasha Pivovarova cu trupul ei androgin si fata de alien (citandu-mi prietenii), imi place desi nu are nimic de-a face cu frumusetea blondelor americane, dulci si desenate. Nu are ochi perfecti, gura carnoasa, si nu totul este pictat la milimetru. Parul ei nu este lung si nu ii cade pe umeri in valuri precum cel al lui Rapunzel. Este o femeie pe care o privesc cu admiratie, nu pentru ca este model, ci pentru ca se remarca. Din 30 de fete toate machiate la fel si lipsite de expresie, figura ei se detasaza si depaseste paginile revistei. Si atunci, nu pot spune despre ea ca este frumoasa pentru ca este model, si modele asa sunt “alese”. Criteriul pe care trebuie sa-l indeplineasca fiind frumusetea. Ar insemna sa-i rapesc ceva ce-i apartine fara a avea nevoie de validare.

Audrey Hepburn nu ar fi putut sa fie manechin niciodata pentru ca inaltimea nu i-ar fi permis. Si cu toate acestea, cu putin efort, pot gasi cativa oameni demodati ca mine care vor spune ca inainte de a fi o actrita talentata, un style icon sau un om care si-a dorit sa schimbe lumea, Audrey a fost o femeie superba.

Sursa: tgwhpo.com


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.