Aung San Suu Kyi, simbolul democratiei birmane, a fost eliberata

Aung San Suu Kyi, simbolul democratiei birmane, a fost eliberata

Opozanta Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democratie in Myanmar, a fost eliberata sambata dupa ce a petrecut peste sapte ani in arest la domiciliu.

Opozanta Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democratie in Myanmar, a fost eliberata sambata dupa ce a petrecut peste sapte ani in arest la domiciliu.

Oficialii au patruns in casa acesteia in jurul orei locale 17.00 (12.30 ora Romaniei) pentru a-i citi ordinul de eliberare emis de junta, in ziua in care s-a incheiat si ultima sa condamnare de 18 luni de supraveghere la domiciliu, scrie MEDIAFAX.

"Este libera in prezent", a declarat acest oficial sub acoperirea anonimatului.

Potrivit unei jurnaliste a AFP, aproximativ 2.000 de persoane se aflau in apropierea domiciliului laureatei premiului Nobel pentru Pace, care nu a mai circulat liber din mai 2003.

Sursa: 9AM

Aung San Suu Kyi este conducatoarea miscarii pentru o Burma libera si laureata cu Premiul Nobel Pentru Pace. Ea a devenit un simbol al luptei impotriva dictaturii, in intreaga lume. Disidenta si-ar putea recapata libertatea sambata, dupa 21 de ani de arest la domiciliu si inchisoare, anunta agentiile de presa straine.

Insa ramane foarte mult loc pentru speculatii, atunci cand ne gandim ca soarta laureatei cu Premiul Nobel (1991) se afla in mainile dictaturii militare din Myanmar (fosta Burma).

Uniunea Myanmar, cunoscuta de multi sub numele vechi de Burma, este cea mai mare tara din Asia de Sud-Est. Tara este guvernata de o junta militara care a fost condusa de catre generalul Ne Win din 1962 pana in 1988 si mai apoi de sustinatorii regimului. Nici pana in ziua de astazi burmanezii nu au reusit sa se elibereze de sub dictatura. In urma cu trei ani, intreaga lume intorcea infrigurata ochii catre revoltele calugarilor budisti, care au cerut democratia.

Aung San Suu Kyi este o femeie extraordinara. Este lidera miscarii pro-democratice din acest stat ocupat de dictatura, unde orice revolta a fost dur reprimata. Practic ea si-a dedicat intreaga viata telului de a fi un exemplu de rezistenta si de lupta pasnica, pentru poporul ei oprimat de catre junta militara. Este asemuita cu Mahtma Gandhi si Martin Luther King, iar pentru curajul si demnitatea ei, este admirata in intreaga lume, care condamna reducerea ei fortata, la tacere.

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri