Setari Cookie-uri

Aung San Suu Kyi, simbolul democratiei birmane, a fost eliberata

Opozanta Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democratie in Myanmar, a fost eliberata sambata dupa ce a petrecut peste sapte ani in arest la domiciliu.



Disidenta este fiica eroului national, Generalul Aung San, cel care a condus lupta de eliberare a burmanezilor, de sub dominatia britanica. Suu Kyi duce astfel mai departe visul dreptatii pentru poporul ei, insa de data aceasta dusmanul este dictatura juntei militare.

S-a nascut in Rangon (capitala Myanmar) si a crescut in tara ei si in India, pentru ca mai apoi sa plece la studii in Marea Britanie. In anul 1988, ea s-a reintors acasa, pentru a se ingriji de mama grav bolnava, insa a gasit Myanmar, intr-o perioada de mari tensiuni datorita miscarilor de protest pro-democratice. “Nu puteam, ca fiica a tatalui meu, sa raman indiferenta la ceea ce se intampla”, isi aminteste San Suu Kyi. A devenit lidera miscarii de rezistenta anti-dictatoriala. Demonstratiile au fost insa inabusite de catre armata care a ucis peste 3.000 de oameni.

In mai 1990, guvernul militarizat a organizat alegeri, iar Aung San Suu Kyi a fost votata intr-o majoritate covarsitoare. Guvernul militarizat a refuzat sa predea controlul, iar disidenta a ramas in arest la domiciliu. Au urmat ani de rezistenta pedepsita cu inchisoarea sau arestul la domiciliu.

Sambata expira ultimul termen al arestului la care a fost condamnata disidenta, acum in varsta de 65 de ani. Totusi, felul in care junta militara actioneaza, in toatala contradictie cu drepturile omului, ii fac pe experti sa fie foarte sceptici cu privire la eliberarea lui San Suu Kyi. Alegerile desfasurate in data de 7 noiembrie 2010 in Myanmar, prima data dupa 20 de ani, noua romanilor ne-ar putea trezi amintirea infioratoare a alegerilor comuniste. Guvernul militarizat si-a asigurat conducerea, printr-un scrutin controlat in cele mai mici detalii.

In mod cert, dictatura va avea si alte optiuni disponibile pentru a o reduce la tacere pe Aung San Suu Kyi, considera www.burmacampaign.org.uk. De exemplu ar putea sa ii interzica sa se implice in activitati politice, sau ar putea justifica ca ar fi vrut sa o elibereze, dar ca disidenta a refuzat… sau pur si simplu ar putea sa o aresteze din nou… dupa o scurta perioada de libertate.

Aung San Suu Kyi a fost laureata in anul 1991 cu Premiul Nobel pentru Pace, "pentru lupta ei non-violenta in favoarea democratiei si a drepturilor omului".

Sursa: Garbo.ro despre Aung San Suu Kyi

Foto prima pagina si interior: http://en.wikipedia.org

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.