Setari Cookie-uri

Semnificatia valului in cultura araba

Spre deosebire de europeni, acolo unde valul are un rol protector si de seductie, pentru lumea araba, valul are o semnificatie aparte, religioasa. Acesta intruchipeaza o femeie credincioasa si modesta care nu iese din casa fara sa isi acopere capul cu un vestment special.

Spre deosebire de europeni, acolo unde valul are un rol protector si de seductie, pentru lumea araba, valul are o semnificatie aparte, religioasa. Acesta intruchipeaza o femeie credincioasa si modesta care nu iese din casa fara sa isi acopere capul cu un vestment special.

Voalul este un accesoriu cu mai multe intelesuri. Acesta este perceput ca un obiect de vestimentatie confectionat dintr-o tesatura fina care acopera capul sau fata. In cazul culturii arabe, valul poate acoperi doar zona capului, parul, gatul, o parte a fetei sau in anumite cazuri, acopera intregul corp.

Potrivit Coranului, podoabele femeii arabe nu trebuie sa conste in bijuterii extravagante, coafuri deosebite sau rochii scumpe. Frumusetea lor trebuie sa porneasca din interior. Credinta, smerenia si politetea sunt calitatile principale care trebuie sa fie reflectate prin intermediul tinutei.

Femeile trebuie sa poarta valul dupa ce au prima menstruatie. Acesta nu este impus de un barbat, ci de porunca lui Allah, care le obliga sa-si acopere tot ceea ce poate fi seducator. Materialele din care sunt confectioante voalurile sunt fluide si subtiri, insa in nici un caz transparente. Inul si bumbacul se numara printre cele mai utilizate. Voalurile variaza in functe de preferinte, de credinta dar si de regulile impuse de fiecare stat islamic. Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de voal:

Hijab: este considerat indeosebi simbolul modestiei. Hijab reprezinta chiar traducerea cuvantului val din limba araba. In cultura musulmana acesta este un simbol religios dar este privit si ca un simbol al feminitatii. Acest val se regaseste intr-o varietate de marimi si stiluri, in culori pastelate si este asortat intotdeauna la restul tinutei. In general este format dintr-o esarfa patrata, lunga pana in dreptul umerilor care acopera capul si gatul. Hijabul este un val care lasa fata la vedere.

Al-amira: este un voal format din doua bucati. Confera o nota eleganta si totodata modesta celor care il poarta. Este alcatuit dintr-o boneta care acopera capul si o esarfa rotunda prinsa cu ace de siguranta care acopera gatul.

Niqab: acest tip de voal acopera chipul si lasa la vedere doar zona ochilor. In general se poarta impreuna cu un val care acopera si capul. Niqabul poat fi purtat cu un val separat, care sa acopere si zona ochilor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.