Setari Cookie-uri

Legenda Iepurasului de Paste

Iepurasul de Paste a devenit un simbol al primaverii si al vremurilor insorite. Afla care este legenda lui.

Gratie unor legende mai vechi, iepurasul a devenit un animal simbol, asociat cu sarbatoarea de Paste. Desi are origini eretice, iepurele simbolizeaza pentru crestini fertilitatea, renasterea naturii si bucuria.

Conform istorisirilor mai vechi, acesta isi are originea in traditiile pagane si obiceiul lui a aparut pentru prima data in Germania. In jurul anului 1500 ar fi aparut primele prajituri de zahar in forma de iepurasi. La scurt timp, au aparut si primele oua din ciocolata atat pe teritoriul Germaniei cat si pe cel al Frantei.

Legenda iepurasului de Paste

De-a lungul timpului s-au vehiculat povesti variate in jurul iepurasului de Paste. Cea mai cunoscuta legenda si poate cea mai veche, o are in centru pe Eastre, zeita pagana a fertilitatii si a primaverii.

Se spune ca exista demult o pasare vestita pentru glasul ei. Spre sfarsitul iernii, zeita a gasit-o pe camp, grav ranita si a reusit sa o salveze transformand-o in iepuroaica. Nu a reusit sa ii pastreze glasul, dar i-a lasat in schimb darul de a face oua. Drept multumire pentru cea care a salvat-o de la moarte, iepuroaica si-a decorat ouale facute si i le-a daruit zeitei. Astfel a luat nastere si-n zilele noastre obiceiul oualor incondeiate, facute cadou apropiatilor.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.