Setari Cookie-uri

Facebook, mai rau decat tigarile si alcoolul?

Facebook, mai rau decat tigarile si alcoolul? Activitatile online au devenit foarte importante pentru noi, intre acestea, Facebook-ul este in top. Atunci cand navighezi printre postarile prietenilor tai virtuali, mintea iti joaca feste, spun oamenii de stiinta. Te lasa sa crezi ca faci un lucru important, dar nu este deloc asa.

Cercetatori in domeniul comunicarii din Milano si M.I.T. au examinat diversele stari psihologice a 30 de subiecti atunci cand acestia foloseau Facebook, in compartie cu alte activitati cum ar fi rezolvarea unui test de matematica sau contemplarea unei privelisti din natura.

De ce iubim Facebook?

Facebook inseamna astazi foarte mult din timpul nostru zilnic. Oamenii sunt foarte atasati de retelele de socializare in incercarea de a stabili legaturi cu ceilalti, cu alti oameni ce au activitati si pasiuni similare. Cu toate acestea, utilizarea retelelor de socializare are in acelasi timp efecte pozitive, dar si negative asupra individului. Despre efectele pozitive am mai vorbit. Este vorba despre usurinta cu care oamenii reusesc sa stabileasca prietenii, de faptul ca reusesc sa se mentina mereu informati in legatura cu temele care ii intereseaza. Dar retelele de socializare prezinta si aspecte negative, dupa cum a demonstrat echipa de sociologi si psihologi de la Milano, conform celei mai cunoscute reviste dedicate studiilor interactiunilor online dintre oameni, Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Citește și:

In general, oamenii isi petrec timpul pe retelele de socializare fiindca se simt bine online. Insa retelele de socializare dau un tip de dependenta asemantoare celei cauzate de tutun sau alcool. Retelele de socializare ne hipnotizeaza, provoaca o stare de bine care da dependenta.

Mai multe studii au incercat sa identifice care sunt aspectele particulare ale utilizarii retelelor de socializare online, cum ar fi Facebook. Analiza statistica a indicilor psihologici si a dilatatiei pupilei, a aratat ca oamenii supusi testului traiau pe Facebook o experienta diferita de stres, dar si de relaxare.

Cercetatorii au asemuit-o unei senzatii aproape hipnotice. Ceea ce ar putea explica succesul retelelor de socializare.

Facebook = hipnoza

Cercetatorii au descoperit ca doar in momentul cand utilizau Facebook, subiectii erau transpusi intr-o stare aproape hipnotica asemanatoare starii de transa pe care o avem atunci cand scriem ceva si suntem foarte patrunsi de acele sentimente. Este starea pe care un muzician o traieste in timp ce canta la instrumentul sau. Mihaly Csikszentmihalyi descrie foarte bine acest fapt intr-o conferinta TED.

Citește și:

Citeste integral articolul "Facebook, mai rau decat tigarile si alcoolul?" pe Garbo.ro

Featured foto by Marcos Mesa Sam Wordley via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.