Setari Cookie-uri

Sanziene: intre iubire si blestem

Sarbatoarea Sanzienelor este tinuta in fiecare an, pe data de 24 iunie.

Flacaii se aduna in zorii zilei si strabat satul, cu flori de sanziene la palarii. Ei aleg dintr-un grup de fete (de obicei 7) pe cea mai cuminte, mai buna si mai frumoasa si o impodobesc cu spice de grau. Restul se imbraca in alb si devin alaiul alesei.

Sarbatoarea isi are de fapt originea intr-un cult geto-dacic stravechi al Soarelui, ca si Dragobetele. Pre-dateaza Crestinismul, ca si sarbatori stravechi ce inca, din fericire, s-au pastrat intacte la noi.

Sanzienele sunt percepute de regula ca personaje pozitive, fiinte eterice si inimaginabil de frumoase ce ajuta pe cei ce iubesc cu adevarat. Sunt detinatoare ale unor puteri magice care se reflecta si in plantele si florile ce le poarta numele. Sanzienele sunt cele care aduc vara fertilitate pamanturilor, noroc si sanatate femeilor ce iubesc si tamaduire celor bolnavi.

Echivalentul lor intunecat, Ielele, vor incerca in aceasi noapte sa ispiteasca barbatii: cei ce nu iubesc cu adevarat nu vor rezista tentatiei frumusetii Ielelor. Ielele ii vor innebuni, ei nemaifiind potejati de cea mai puternica magie din lume: iubirea. Cei ce rezista tentatiei sunt cei ce intr-adevar iubesc. Iubirea ii va proteja, iar ei vor fi recompensati de Sanziene.

Citește și:

Situatia nu este discriminatorie. Fetele care nu iubesc si doar se folosesc de frumusetea lor pentru a-si atinge obiectivele sunt blestemate sa bantuie pentru totdeauna alaturi de Iele si sa nu-si gasesca niciodata fericirea.

Asadar, dragi fete si baieti, lasati sistemul corupt de azi deoparte si reveniti la iubirea adevarata.

Un articol de Max2.
Sursa Foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
22 Iunie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.