Respectul este secretul fericirii, nu banii

Respectul este secretul fericirii, nu banii
Kudika
26 Iunie 2012

Cercetatorii de la Universitatea Berkley argumenteaza ca respectul este mult mai important pentru fericirea indivizilor, decat un salariu mare.

Sursa: 9AM

Patru studii au fost create pentru demonstrarea acestei ipoteze, relateaza medicaldaily.com.

Primul studiu a implicat 80 de studenti care erau foarte activi in diferite organizatii ale studentilor. Pentru fiecare s-a stabilit un scor "sociometric" bazat pe parerile colegilor, auto-perceptie si experienta de lideri. Acelasi scor nu a tinut cont de sociabilitate, nivelul de venit sau nivelul de venit al familiei.

Foto: Shutterstock

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de fericire este direct proportional cu scorul sociometric.

Al doilea studiu a fost asemanator dar a implicat mai multi studenti. Al treilea studiu a aratat ca respectul si admriatia se leaga de fericire pentru ca indivizii simte ca au putere sociala si sunt acceptati. Al patrulea studiu a urmarit studentii dupa ce au absolvit facultatea. Din nou, scorul sociometric este cel care a prezis mai bine cat de fericiti vor fi indivziii, iar nu ascensiunea lor profesionala.

Cercetatorii au si un nume pentru acest efect al "ierarhiei locale", cu cat ai o pozitie mai avantajoasa in ierarhia ta locala, cu atat esti mai fericit. Banii vin si pleaca, dar sa ffii respectat intr-o comunitate poate sa-si aduca o viata fericita.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri