Kudika
26 Iunie 2012

Cercetatorii de la Universitatea Berkley argumenteaza ca respectul este mult mai important pentru fericirea indivizilor, decat un salariu mare.

Sursa: 9AM

Linia foarte fina dintre admiratie si invidie

Patru studii au fost create pentru demonstrarea acestei ipoteze, relateaza medicaldaily.com.

Primul studiu a implicat 80 de studenti care erau foarte activi in diferite organizatii ale studentilor. Pentru fiecare s-a stabilit un scor "sociometric" bazat pe parerile colegilor, auto-perceptie si experienta de lideri. Acelasi scor nu a tinut cont de sociabilitate, nivelul de venit sau nivelul de venit al familiei.

Foto: Shutterstock

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de fericire este direct proportional cu scorul sociometric.

Al doilea studiu a fost asemanator dar a implicat mai multi studenti. Al treilea studiu a aratat ca respectul si admriatia se leaga de fericire pentru ca indivizii simte ca au putere sociala si sunt acceptati. Al patrulea studiu a urmarit studentii dupa ce au absolvit facultatea. Din nou, scorul sociometric este cel care a prezis mai bine cat de fericiti vor fi indivziii, iar nu ascensiunea lor profesionala.

Cercetatorii au si un nume pentru acest efect al "ierarhiei locale", cu cat ai o pozitie mai avantajoasa in ierarhia ta locala, cu atat esti mai fericit. Banii vin si pleaca, dar sa ffii respectat intr-o comunitate poate sa-si aduca o viata fericita.

Lupta pentru fericirea ta: 5 motive pentru care sa incepi chiar acum

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: