Setari Cookie-uri

Urari si traditii de Sfantul Gheorghe

Descopera in lista noastra cele mai inspirate si deosebite urari de Sfantul Gheorghe pe care le poti transmite sarbatoritilor, dar si traditii importante care s-au mentinut de-a lungul timpului.

Sfantul Gheorghe, numit si „purtatorul de biruinta” este unul dintre cei mai respectati si iubiti sfinti mucenici crestini. Acesta este recunoscut si sarbatorit atat de crestini-ortodocsi, cat si de catolici si musulmani. Sf. Gheorghe este eliberatorul detinutilor si ocrotitorul saracilor, dar si protector al naturii, luptand pentru credinta lui pana la sfarsitul vietii. Acesta a fost condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie.

Cea mai cunoscuta legenda a Sf. Gheorghe este cea in care omoara balaurul, salvand cetatea Silena, din provincia Libiei. Aceasta imagine invingatoare a Sfantului Gheorghe a ramas in amintirea crestinilor ca un model de putere si curaj in lupta cu diavolul. Balaurul sau dragonul fiind utilizat, cel mai adesea, in Evul Mediu ca reprezentare a diavolului. In iconografie Sfantul Gheorghe este reprezentat intr-o mantie rosie, culoarea traditionala pentru un martir, calare pe un cal si strapungand cu sulita balaurul.

Citește și:

urari de sfantul gheorghe Foto: Protasov AN, Shutterstock

Cele mai inspirate mesaje si urari de Sfantul Gheorghe

Pentru ca astazi este o zi speciala pentru tine, ma alatur si eu celor ce-ti doresc din adancul sufletului sa ai parte numai de impliniri, satisfactii si multa sanatate. La multi ani !

Felicitari dragul meu cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, energic si plin de bucurie. La multi ani!

La multi ani si Sfantul Gheorghe sa te calauzeasca mereu!

Indiferent in ce loc te va duce viata sau cat de greu iti va parea sa mergi mai departe, fie ca sfantul al carui nume il porti sa-ti ofere puterea si curajul sau pentru a infrunta orice iti iese in cale. La multi ani de Sf Gheorghe!

Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si insorite!

Iti urez „La multi ani!”, pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Gheorghe pe care il reprezinti, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara.

Citește și:

Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni. Iti doresc o zi de Sfantul Gheorghe cat mai frumoasa!

Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani!

Fie ca aceasta zi sa-ti deschida poarta unui viitor plin de succese, Dumnezeu sa-ti dea un curcubeu la fiecare furtuna, un zambet la fiecare lacrima, sanatate, impliniri. La multi ani!

Tot ce-ti doresti, tot ce-ti lipseste si iti foloseste, sanatate, prieteni adevarati, si multa bucurie! La multi ani, Gheorghe!

Fie ca incepand cu aceasta zi toate necazurile sa te ocoleasca, dragostea la tine in suflet sa poposeasca, sa ai doar zile insorite si multa, multa fericire! La multi ani!

In zi de mare sarbatoare a Ortodoxiei, pentru ca purtati numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, va urez multa sanatate si fericire!

Citește și:

Obiceiuri de Sf. Gheorghe

In traditia populara, aceasta sarbatoare este cunoscuta si ca San-George si se obisnuia a fi cinstita cu mult fast timp de trei zile. In prezent, chiar daca nu mai sunt aceleasi festivitati si nu mai are aceeasi durata, ramane o sarbatoare la fel de importanta si plina de farmec.

In ajunul zilei de Sf Gheorghe spiritele malefice si strigoii umbla noaptea pe pamant si exista diverse ritualuri de alungare a acestora, mai exact aprinderea de focuri rituale, cantatul din bucium, producerea de zgomote sau pomeni de imbunare a mortilor.

Deoarece Sfantul Gheorghe este cunoscut si ca ocrotitor al naturii inverzite, un obicei extrem de cunoscut este impodobirea casei cu plante, acestea marcand renasterea naturii si venirea primaverii.

Un alt obicei des intalnit in majoritatea zonelor, impune scaldatul sau stropitul ritualic al oamenilor, animalelor si obiectelor din gospodarie, pentru purificare si sanatate.

Totodata, se crede ca cine doarme in aceasta zi va fi somnoros tot anul deoarece va lua somnul mieilor.

Citește și:

Foto prima pagina: Zvonimir Altetic, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.