Pentru a afla mai multe despre acest tip de depresie am stat de vorba cu Dr. Anca Talasman, medic primar – psihiatrie, care ne-a explicat: Cea mai frecventa intrebare cu care se confrunta un psihiatru atunci cand are in fata o persoana diagnosticata cu depresie este: “Depresia asta de unde vine? Am provocat-o eu? O sa treaca vreodata?” Cum diferentiem o depresie endogena de o depresie reactiva? Depresia endogena este acel tip de depresie care are ca si cauza, factorii biologici, ereditari. In schimb, depresia reactiva este determinata de factori psihosociali, de un eveniment traumatic, dificil prin care persoana trece la un moment dat in viata.

Debutul simptomatologiei in depresia reactiva nu se produce intotdeauna imediat dupa actiunea factorului favorizant sau in proximitatea acestuia. De cele mai multe ori acest lucru se intampla la o perioada variabila de la actiunea lui, frecvent prin efect cumulativ.

Primii 10 factori stresori in viata unui individ sunt in ordine descrescatoare ca intensitate: decesul sotului/ sotiei, divortul, decesul unui membru apropiat al familiei, separarea maritala, ranirea sau boala personala severa, pierderea serviciului, condamnarea la detentie, decesul unui prieten apropiat, sarcina, reajustarea in afaceri.

Cum se manifesta depresia reactiva?

Depresia poate afecta pe oricine, indiferent de sex, varsta, pregatire intelectuala sau nivel socio-economic, insa nu fiecare dintre noi raspunde la fel la acesti factori declansatori, favorizanti.

Reactia emotionala depinde de terenul pe care se grefeaza acesti factori, si cand spunem teren, ne referim la existenta in istoricul medical al pacientului a unei tulburari de personalitate, a unei tulburari anxioase, prezenta lor fiind factor de prognostic nefavorabil.

Ca simptome specifice ale depresiei reactive intalnim dispozitia depresiva, iritabila, irascibilitatea, nervozitatea sau scaderea pragului de toleranta la frustrare. Bolnavul poate sa zambeasca sau chiar sa nege schimbarea de dispozitie, dar sa se planga in schimb de dureri persistente (cel mai frecvent intalnite fiind durerile de spate) care nu cedeaza la antalgice si care de obicei nu au o cauza fiziologica sau de alte suferinte somatice. La fel, poate sa prezinte accese de plans sau dimpotriva sa acuze incapacitate de a simti emotiile.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: