Setari Cookie-uri

Top 5 cele mai controversate carti din lume

Tomurile care au controversat editurile, lumea politica si publicul larg

3. Lupta mea (Mein Kampf) – 1925-1926, Adolf Hitler

Cartea de capatai a miscarii naziste a fost scrisa de Hitler atunci cand a fost prizonier in Bavaria, cu ajutorul lui Rudolf Hess. Partea doua a volumului – Miscarea National-Socialista- contine platforma miscarii conduse de dictator.

In Mein Kampf, el vorbeste despre presupusa conspiratie a evreilor care doreau sa cucereasca lumea, facand astfel absolut necesara eradicarea acestora.
Desi initial, cartea era menita doar celor care urmau miscarea national-socialista, volumul a inceput sa fie din ce in ce mai popular iar cererea din randul maselor a crescut incredibil. Mai mult de atat, publicatiile vremii publicau citate din aceasta.

Cartea a devenit atat de importanta in vremea respectiva incat Mein Kampf era cadoul ideal de nunta pentru tinerii indragostiti si pentru soldatii care plecau pe front, astfel incat administratia a ajuns sa o imparta gratuit.

Citește și:

4. Al doilea sex – Simone de Beauvoir, 1949

Aceasta este una dintre operele fundamentale pentru miscarea feminista actuala si reprezinta inca o provocare. Al doilea sex este volumul care a marcat inceputul celui de-al doilea val de feminism.

Simone de Beauvoir analizeaza lucid trecerea de la matriarhat la patriarhat si apoi destinul femeilor de pretutindeni ca cetateni de randul doi. Cu toate acestea, viziunea sa nu este extremista si nu militeaza nici pentru suprematia unui sex, nici pentru eradicarea celuilalt sau enclavizarea in spatiul privat.

Pe parcursul cartii sale, Beauvoir subliniaza importanta parteneriatului intre barbat si femeie atat in sfera privata cat si in spatiul public. Desi sustine autonomia femeilor, nicaieri in paginile celui De-al doilea sex, barbatul nu este anatemizat.

5. Malleus Maleficarum

In traducere, Malleus Maleficarum inseamna Ciocanul Vrajitoarelor sau Un ciocan asupra vrajitoriei. Cartea a fost scrisa de inchizitorul Jacob Sprenger desi unele voci o atribuie lui Heinrich Kramer.

Citește și:

Aceasta carte a intretinut mania si isteria vanatorilor de vrajitoare si a dus la moartea a 100.000 de femei, acuzate de legaturi incredibile cu diavolul. Malleus Maleficarum era destinata celor care se ocupau cu prinderea vrajitoarelor precum si judecatorilor.

Potrivit acestei lucrari, Diavolul nu este un mit ci exista in realitate si isi poate exercita puterea asupra muritorilor prin intermediul femeilor care legau pacte cu acesta.

Actiunile sale erau potentate de sexualitatea feminina si de aceea, toate acuzatiile includeau si origii de neimaginat cu demoni, animale sau victime din randul barbatilor.

foto prima pagina: shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.