Buddha s-a nascut in Lumbini, fiu al regelui Suddodana Gautama si al frumoasei Mahamaya. Si-a trait primii ani din viata sub numele Siddartha Gautama. Pentru ca familia sa era bogata, el se bucura de lux si huzur. Legendele spun ca inainte de nasterea lui, Mahamaya a visat un elefant cu o floare de lotus, semn ca pruncul pe care il purta in pantec va fi un mare conducator de oameni.

Talmacirea visului a fost confirmata de un clarvazator care le-a explicat parintilor ca Siddharta va avea un destin maret. Daca isi va duce zilele in palatul tatalui sau, va ajunge un mare rege. Daca il va parasi, va deveni un conducator spritual. Tatal sau l-a crescut, deci, in palat si la 16 ani s-a casatorit cu Yashodhara.

In ciuda bogatiei de care era inconjurat, el nu era fericit. A plecat de la casa si a ales calea cea grea. In calatoria sa, Siddharta a inteles ca nimic nu poate opri moartea si suferinta.

6 ani mai tarziu, calatorul Gautama Siddharta mediteaza la umbra unui smochin. Demonul Mara incearca sa il ispiteasca si ii arata imagini cu femei frumoase si seducatoare, cele 3 fiice ale sale: Tanha (Dorinta), Arati(Plictiseala) si Raga(Pasiunea). Invatatorul rezista ispitelor si atinge Iluminarea.

Adevar

Regatul meu e adevarul si nimeni nu mi-l poate lua.

Bucurie

In loc de o mie de cuvinte, mai bine numai unul, dar care-aduce Pacea. In loc de o mie de versuri, mai bine numai unul, dar care-arata Frumosul. In loc de-o mie de cantari, mai bine una, dar care-mprastie doar bucurie.

Compasiune

Abia atunci cand omul are compasiune fata de toate fiintele vii, se poate numi nobil.

Dragoste

Niciodata ura nu pune capat urii, ci dragostea.

Est si Vest

Pe cer nu este nicio diferenta intre Est si Vest. Fiecare om isi creeaza propriile diferente si apoi le crede adevarate.

Existenta

Aceasta existenta a noastra este la fel de trecatoare ca si norii pe un cer de toamna.

Furie

Sa tii furia in tine e ca si cum ai prinde un carbune incins pe care vroiai sa-l arunci in altcineva. Tu o sa te arzi!

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: