Setari Cookie-uri

Cele mai frumoase citate de iubire: Alfabetul dragostei dupa Petre Tutea

Umanitatea o iubesti lesne. Pe om mai greu.

Petre Tutea este o figura controversata in cultura noastra. S-a nascut in Arges in 1902 iar in perioada studentiei a imbratisat doctrina comunista. Cu toate acestea, viata lui va fi marcata de Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Noica si Cioran iar influenta lor a fost atat de mare incat Tutea si-a schimbat complet viziunea politica si a trecut de partea legionarilor.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, el este condamnat la inchisoare si timp de 13 ani vede celulele de la Aiud, Jilava si Ocnele Mari. El a fost eliberat in 1964 insa a ramas sub atentia Securitatii pana la caderea regimului.

Petre Tutea s-a stins din viata in 1991.

Animal

Omul a depasit conditia de animal abia atunci cand in el a aparut ideea nemuririi, care nu trebuie confundata nici cu permanenta speciei, nici cu conceptia estetica a gloriei.

Arta

Adevarata opera de arta nu poate fi imorala sau amorala.

Citește și:

Bani

Circula o zicala ca banul e ochiul dracului. Eu nu-l concep ca ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla. Daca-l posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapan.

Baza

Datul cu parerea si aflatul in treaba sunt preocupari de baza la noi.

Batranete

Acum, mai la batranete, pot sa spun ca fara Dumnezeu si fara nemurire nu exista adevar.

Captivitate

Am invatat la inchisoare ca omul e un animal stupid, deoarece confisca libertatea semenilor sai. Tiranul e un om absurd si lipsit de rusine. Nu ii e rusine sa isi chinuie semenii. Oricum suntem captivi in univers. Ne ajunge aceasta grozavie. Dar sa intensifici aceasta captivitate pana la nivelul puscariei - numai omul e capabil de asemenea nebunie.

Citește și:

Credinta

Credinta e incidenta divina care poate revela adevarul.

Desfrau

Voluptatea este poarta prin care intra desfraul.

Experienta

Experienta nu e revelatie, ci o acumulare de date.

Femei

Carui barbat nu-i plac femeile? In primul rand le iubesti pentru farmecul lor, si in al doilea rand le iubesti pentru ca fac oameni.

Vizionare placuta


Kudika
3 Iulie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.