Setari Cookie-uri

Cei mai ciudati sfinti din lume

Topul celor mai bizari patroni spirituali

De-a lungul timpului, oamenii care au suferit in numele religiei crestine au fost canonizati de diverse Biserici si li s-a dat sub protectie numeroase aspecte din vietile obisnuite ale muritorilor de rand. Unii dintre acestia au, insa, in patronaj cateva domenii care au foarte putin de-a face cu piosenia bisericeasca.

1. Ivo din Kermartin

Cunoscut si ca Yvo, Ives sau Erwann, acesta s-a nascut in 1253 si a murit la 49 de ani. El a fost canonizat in 1347 de catre Papa Clement al VI-lea si este sarbatorit pe 19 mai.
Ivo este patronul Bretaniei si vegheaza de asemenea, asupra copiilor abandonati. In acelasi timp, el este sfantul protector al avocatilor.

2. Sfanta Apollonia

Nu se stie cu exactitate cand s-a nascut Apollonia insa in istorie a ramas insemnata anul mortii sale: 249, atunci cand in Alexandria a avut loc o rascoala impotriva crestinilor.Chiar si asa, se crede ca avea in jur de 40 de ani. Ea a fost torturata alaturi de alte cateva femei si a preferat sa fie arsa de vie decat sa renunte la credinta ei.
Apollonia este sarbatorita pe 9 februarie si este patroana dentistilor.

Citește și:

3. Aurelius Ambrosius

Sfantul s-a nascut in 340 si a fost Arhiepiscop al orasului Milano. El este cunoscut intai pentru influenta pe care a avut-o asupra Fericitului Augustin dar si pentru antisemitismul sau. Aureliul Ambrosius a murit in 397 insa trupul sau este inca expus la biserica Sfantul Ambrogio din orasul pe care l-a patronat.
Acum el este considerat sfantul care vegheaza asupra albinelor si apicultorilor, lumanarilor, studentilor, animalelor domestice si Comisariatului Francez.

4. Sfantul Cajetan

Gaetano dei Conti di Tiene este sarbatorit de catre Biserica Catolica pe 7 august sub numele de Sfantul Cajetan. El a fost canonizat in 1671 de catre Papa Clement al X-lea.
Sfantul este patronul somerilor si al muncitorilor dar si al cartoforilor.

5. Sfantul Columbanus

Nascut in 543, misionarul irlandez este intemeietorul a numeroase manastiri de-a lungul Europei. Se crede despre el ca a savarsit cel putin 9 miracole in timpul vietii, printre care vindecarea unei femei, inmultirea painii, redarea vederii unui orb si imlanzirea unui urs.

Citește și:

Columbanus a murit in 615 si este considerat sfantul patron al motociclistilor.

foto shutterstock sfantul columbanus

6. Sfanta Bibiana

Numele ei apare uneori mentionat ca Viviana sau Vibiana. Se stiu foarte putine lucruri despre ea insa a trait cu certitudine in secolul al IV-lea si este sarbatorita in rit catolic pe 2 decembrie. Ea a fost persecutata de catre imparatul roman Flavius Claudius Iulianus, de altfel ultimul imparat roman pagan. Bibiana a murit in urma ranilor suferite si a fost ingropata langa mama si sora ei.

Sfanta este patroana epilepticilor si a celor care sufera de migrene, a personalor bolnave psihic, a victimelor torturii, a femeilor celibatare fara o profesie, precum si a oamenilor mahmuri.

7. Sfantul Fiacre

Fiachra sau Fiacrius, asa cum este numit in irlandeza, respectiv latina, s-a nascut in tinutul Kilkenny, Irlanda. El era respectat de cei din jurul sau pentru ca avea cateva notiuni de medicina si cunostea tainele ierburilor vindecatoare. Fiacre a ajuns in Franta unde a ridicat un mic edificiu unde isi avea locuinta si unde primea calatorii obositi si infometati. El a trait umil, in post si rugaciune si manca doar din roadele gradinii sale.

Citește și:

Sfantul irlandez s-a stins din viata in 670, la o varsta incerta. Acum el este considerat patronul gradinarilor si al celor care sufera de boli cu transmitere sexuala.

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.