Charles Baudelaire a fost unul dintre reprezentantii de marca ai simbolismului. De fapt, in literatura, inceputul curentului a fost marcat de aparitia volumului sau de versuri, Les Fleurs du mal. Temele predilecte ale poemelor sunt decadenta umana si erotismul.

Sanatatea poetului a inceput sa subrezeasca in 1862 iar noptile sale erau presarate cu atacuri de panica si cosmaruri. In ciuda numeroaselor internari, starea lui se inrautatea vizibil si s-a stins din viata in 1867, cel mai probabil din cauza sifilisului.

Amanti

Poetii, pe vecie ursiti fapturii mele, Ca-n fata unui templu cu mandri stalpi senini, Isi vor petrece viata in studii lungi si grele; Caci am, ca sa-i induplec pe-acesti amanti blajini, Oglinzi in care totul mult mai frumos se-asterne: Adancii mei ochi limpezi, plini de lumini eterne.

Bolta

Smerit te-ador asemeni cu bolta cea nocturna O, amfora-a tristetii, o, mare taciturna, Mai scumpa mi-esti, frumoaso, cu cat mi te strecori Tu, noptile podoaba, de-mi pare uneori Ca dinadins, ironic, distante-aduni in jur, Ce bratele-mi separa de-un nesfarsit azur.

Curat

Mi-aduc aminte timpul cand semintia lui Umbla pe lume goala, ca albele statui. Parechile cinstite, cu fruntile senine, Se-mbratisau la soare, si nu era rusine. Curata sanatate, ca fluturii si crinii, Nu se sfia de vazul si-atingerea luminii. Nici muma,-mbelsugata ca strugurii pe rod, Nu-si sugruma copiii in pantece, din plod. Lupoaica, bucurata sa-i joace si atate, Ea-si adapa in poala, popoarele la tate. Omul putea fi mandru de sine, sa se vada Pe-atata frumusete stapan fara tagada, Cand poamele pietroase, cu carnea tare, toate Voiau a fi furate, cuprinse si muscate.

Durere

Durere, fii cuminte, reintra-n calm, frumoasa, Doreai sa vina Seara; priveste-o cum coboara: Peste oras, tacuta, o atmosfera joasa, Dand unora odihna, la altii grija-amara.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: