Setari Cookie-uri

Jocuri de inteligenta pentru o gandire analitica

Gandirea analitica este un instrument indispensabil care ne ajuta sa trecem cunostintele prin filtrul gandirii proprii si sa ne putem explica multe din lucrurile care ne incojoara sau care ni se intampla de-a lungul vietii.

Inteligenta este o calitate misterioasa pe ale carei radacini sau butoane care o pornesc nu le-a aflat nimeni pana acum, desi s-au scris mii de pagini. Este posibil sa tina de ereditate, de factorii de mediu, de conditiile in care crestem si ne dezvoltam. Asa cum exista mancaruri despre care se spune ca au capacitatea de a-ti mari inteligenta sau capacitatea de concentrare, asa exista si jocuri de inteligenta special concepute pentru a ne dezvolta capacitatile mentale, pentru a ne ajuta sa ne formam un stil de gandire aparte si a fi mai creative.

Cele mai interesante jocuri de strategie si inteligenta

scrabble
Foto: scrabble, Shutterstock

Printre cele mai populare jocuri din lume se afla Scrabble, un joc care te tine intr-o permanenta competitie si stare de alerta, care iti dezvolta imaginatia, creativitatea si care iti pune mintea la contributie. Scrabble poate fi, totodata, foarte distractiv si ideal pentru a-ti petrece cu folos timpul liber si a avea o seara frumoasa cu prietenii. Acest joc a luat nastere in America, undeva prin anul 1931 cand arhitectul Alfred Mosher Butts, victima a declinului economic si a falimentului, s-a orientat catre dezvoltarea si explorarea pasiunii pentru cuvinte, litere si jocuri. Jocul se bazeaza atat pe noroc cat si pe capacitatile fiecaruia. Pasiunea pentru Scrabble s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, ajungand sa existe si campionate mondiale, primul avand loc in anul 1991 la Londra.

Timpul liber este, de cele mai multe ori, relativ pentru fiecare dintre noi si, pe langa distractie sau somn, il putem folosi in beneficiul nostru si al mintii noastre avand preocupari care mai de care mai interesante.

Un alt joc extrem de benefic pentru antrenarea gandirii este jocul de sah. Nu de putine ori s-a spus ca lumea intreaga este o tabla de sah, iar noi suntem pionii. Acesta poate fi vazut ca o alta lume, una fascinanta in care tu esti cea care face alegerile si care isi conduce “regatul” catre victorie. Sahul te invata sa ai o gandire logica, sa dezvolti strategii si sa iti imbunatatesti memoria. Tu esti in acelasi timp regina si creatorul ce trebuie sa-si protejeze regele care, desi are cea mai scazuta putere de atac, este cea mai aparata piesa de pe tabla. Lupta pentru supravietuire este ca o partida de sah, cateva mutari bune nu iti aduc victoria, doar cel care da mat iese invingator, asa ca te poti antrena pentru succes cu acest joc de inteligenta fascinant.

jocul de sah
Foto: jocul de sah, Shutterstock

Pentru Monopoly, un joc de strategie interesant si captivant pe care, fiecare din noi l-a jucat macar o data, trebuie sa-i multumim unei femei. Elizabeth Magie este creatoarea jocului care se numea, la origine, “The Landlord’s Game” (Jocul Proprietarilor). Desi a fost creat pentru a demonstra efectele negative ale investitiilor negandite, Monopoly este un joc ideal care iti dezvolta gandirea analitica si te pune in situatii reale din viata. Ideea acestui joc este de a-i falimenta pe ceilalti jucatori si sa detii majoritatea terenurilor, cartierelor si hotelurilor pentru care vei cere taxe foarte mari de fiecare data cand vor fi nevoiti sa te viziteze. Nu-i asa ca ar fi extraordinar ca pentru cateva ore sa fii cea mai inteligenta si puternica persoana din incapere?

Sunt convinsa ca si voi, ca si mine, simtiti o explozie de bucurie si mandrie atunci cand reusiti sa creati un lucru cu mana voastra. Desi viata nu vine impachetata ca un puzzle, ci cu povesti care pot schimba oricand imaginea de ansamblu, este important sa ne dezvoltam puterea de a ne concentra pana cand gasim solutia potrivita si abilitatea de a rezolva o problema. Jocul de puzzle se bazeaza pe reconstituirea unei imagini sau a unui obiect, avand la dispozitie mai multe piese, care trebuie unite. Puzzle-ul solicita ingeniozitatea, logica, perspicacitatea si perseverenta de a reusi sa gasesti solutia ideala. Jocul poate avea de la 4 piese pana la mii de piese, existand doua categorii: bidimensional si tridimensional.

Exista o legatura foarte mare intre creativitate si inteligenta si singura modalitate de a ne dezvolta si de a evolua este sa incercam, cat putem de mult, sa exploram fiecare coltisor al acestui “instrument” magic numit minte. Gandirea analitica fiind cea care face posibila judecata valorii propriilor noastre ganduri, idei si solutii posibile, de a ne evalua punctele tari si slabe si de a gasi cai pentru a ne imbunatati permanent.

Citește și:

Foto prima pagina: puzzle, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.