7 lucruri pe care nu le stiai despre ingeri

7 lucruri pe care nu le stiai despre ingeri

Interpretari si mituri despre fapturile ceresti

Ingerii sunt mentionati foarte des in Biblie si sunt prezenti la toate evenimentele majore atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament, fie ca martori fie ca participanti activi. Mai mult de atat, sunt surse de inspiratie pentru opere de arta, fie ca vorbim despre sculptura si pictura, cu precadere, dar si despre literatura.

Cei mai cunoscuti dintre ei sunt Arhanghelii Mihail si Gavriil, si Lucifer, cel alungat din Rai. Chiar daca sunt figuri extrem de populare, uneori informatiile pe care le avem despre ingeri au fost transmise si interpretate gresit.

1. Nu are fiecare ingerul sau pazitor

Povestile despre ingeri salvatori sunt numeroase, atat in trecut cat si in zilele noastre si unii dintre noi sunt convinsi ca asupra lor vegheaza cineva special. Totusi, nicaieri in Biblie nu scrie ca exista cate un inger pentru fiecare om. Desi ingerii pazitori sunt mentionati de cateva ori, povestile despre ei au inceput sa circule mai des de abia din Evul Mediu, avand rolurile pe care la atribuim astazi.

inger

foto shutterstock femeie cu aripi

2. Heruvimii nu arata ca niste copii dragalasi

Aceste figuri apar cu precadere in artele vizuale si arata ca niste copii bucalati, goi si inaripati. Din nou, la mijloc este vorba doar despre viziunile artistilor pentru ca in Biblie, Heruvimii sunt orice mai putin draguti si buni de ciupit de obrajori. In ierarhia cereasca, ei sunt plasati dupa arhangheli. Ei au, intr-adevar aripi insa fiecare dintre ei are chip de leu, vitel, om si vultur.

Explicatia este ca fiecare dintre fete este un simbol al cate unei Evanghelii. In Evaghelia dupa Marcu, despre Iisus se spune ca are maretia de rege a leului. In viziunea dupa Luca, hristos este slujitorul lui Dumnezeu si este asemanat cu un vitel. In Evanghelia dupa Matei, Hristos este mai degraba Fiul Omului iar in cea dupa Ioan, apar paralele in Iisus si vultur.

3. Oamenii nu devin ingeri

In ciuda filmelor de la Hollywood care au ca idee centrala transformarea unui om in inger dupa moarte, nicaieri in Biblie nu scrie acest lucru. De fapt, anumite interpretari ale cartii indica acest lucru ca fiind de-a dreptul imposibil.

Potrivit religiei, oamenii si ingerii au fost creati de Dumnezeu insa au scopuri diferite. In timp ce despre oameni se spune ca au fost facuti dupa chipul si asemanarea lui, cCei de pe urma exista pentru a-i ajuta pe oameni in clipe de nevoie si iau infatisari umane doar prin vointa lui Dumnezeu.

4. Ingerii nu au sex

Ne vom raporta din nou la operele de arta, acolo unde, de regula, ingeri cu infatisari masculine apar in tablouri ca adjuvanti ai oamenilor. In acelasi timp, cele mai multe monumente funerare arata ingeri cu chipuri de femei care vegheaza asupra mormintelor.

Pentru ca ingerii nu au fost niciodata oameni si nici nu sunt fiinte corporale, atunci cu siguranta nu au nici sexe. Chiar si asa, cei mentionati in Biblie au nume masculine. In acelasi timp, cuvantul elen „angelos” din care am imprumutat denumirea fiintelor nu are un corespondent feminin, situatie intalnita si in limba romana. Atat inger, cat si diminutivul ingeras sunt substantive defective de feminin.

5. Ingerii nu au doua aripi

Imaginea ingerilor cu doua aripi a rezultat mai degraba din imaginatia pictorilor decat din randurile Bibliei. De cele mai multe ori, ei sunt aparitii care vin pe calea aerului dar nicaieri nu scrie nimic de aripi. Doar despre Serafimi si Heruvimi, ingeri de rang superior, se spune in mod precis ca sunt inaripati.

Serafimii se afla cel mai aproape de Dumnezeu si sunt iluminati la propriu de iubirea pentru El. Acestia sunt considerati simbol al puritatii absolute si au cate trei perechi de aripi pe care le folosesc pentru a-si pazi ochii si trupul de stralucirea lui Dumnezeu.

6. Nu exista un inger al mortii

Chiar daca in numeroase culturi apare ideea de Inger al mortii, acesta nu exista intre rangurile ceresti. Chiar daca in Biblie, cu precadere in Vechiul Testament, apar ingeri care ucid oameni la comanda lui Dumnezeu, nimeni in afara de El nu are puterea de a stabili cine moare si cine traieste.

Totusi, pe masura ce timpul a trecut si Biblia a primit numeroase interpretari, uneori Samael este asociat cu imaginea mortii iar in cultura populara devine uneori o entitate independenta de vointa lui Dumnezeu, care poate decide in deplina libertate cine si-a incheiat traiul pe pamant.

7. Ingerii sunt partial vinovati de potop

Aceasta interpretare nu se refera la ingerii obisnuiti, ci la o categorie aparte. In zilele de dinaintea potopului, pe pamant nu traiau doar oamen ci si Nefilimii. Despre acestia se crede ca erau rezultatul incrucisarii dintre anumiti ingeri ispititi de farmecele muritoarelor. Acestia s-au dedat placerilor carnale si ceilalti, rumandu-le exemplul, si-au atras mania lui Dumnezeu.

foto prima pagina shutterstock femeie blonda

Vizionare placuta


Kudika
9 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri