Setari Cookie-uri

Top 10 filme psihologice pe care trebuie sa le vezi

Ti-am pregatit o lista cu cele mai interesante filme psihologice.

De multe ori vrem ca filmele pe care le vedem sa se axeze mai mult pe psihologia personajelor; vrem sa ne lasam absorbiti de o poveste care sa se joace cu mintea noastra. Filmele psihologice ne fac sa ne punem o multitudine de intrebari care creeaza o anumita tensiune interioara datorita diferitelor interpretari. Astfel ca cedam farmecului incertitudinii create de starile emotionale instabile ale personajelor si de modul in care acestea reactioneaza la evenimentele din viata lor.

1. Predestination (2014)

Desi filmul pare a se incadra mai mult in categoria SF, nu trebuie sa neglijam si latura sa psihologica. La prima vedere filmul pare a avea la baza un fir narativ simplu: un agent calatoreste in timp pentru a prinde un terorist. La sfarsitul filmului insa ne intrebam daca destinele noastre pot fi schimbate in cazul in care am avea posibilitatea de a ne intoarce in timp. Oare liberul arbitru nu influenteaza desfasurarea evenimentelor sau traseul existentei noastre este deja stabilit? Si cum ar trebui sa privim viata in ambele cazuri?

Citește și:

2. Gone Girl (2014)

Gone Girl ne face cunoascuta povestea lui Nick Dunne care se vede nevoit sa descopere misterul disparitiei sotiei lui in ziua aniversarii casatoriei lor. Filmul evidentiaza faptul ca de multe ori aparentele ascund un adevar caruia cu greu ii facem fata; portretul unui cuplu fericit poate fi departe de realitate intrucat relatia celor doi parteneri este presarata uneori cu minciuni care nu fac decat sa alimenteze iluzia iubirii adevarate.

3. The Maze Runner (2014)

Filmul are ca teme principale moartea, izolarea si teama; personajul principal, Thomas, se trezeste alaturi de alti tineri intr-un labirint cu pereti de piatra fara sa-si mai aminteasca nimic din trecutul sau. Ca sa poata evada acesta trebuie sa treaca prin nenumarate intamplari periculoase care ii vor provoca capacitatea de a lua deciziile potrivite sub presiunea fricii de necunoscut.

Citește și:

4. Before I Go to Sleep (2014)

Before I Go to Sleep este un film care ne prezinta viata lui Christine care in urma unui accident sufera de o amnezie si nu isi aduce aminte cum au decurs ultimii ani. La sfarsitul filmului, dupa ce atmosfera de suspans dispare, ne intrebam cum ar fi o viata lipsita de amintiri si daca ne-am simti eliberati de povara unor intamplari nefericite din viata noastra.

5. Lizzie Borden Took an Ax (2014)

Lizzie Borden pare a fi o persoana inocenta, incapabila de a face rau cuiva. Dupa ce isi gaseste ambii parinti morti in casa, aceasta este arestata intrucat dovezile indica faptul ca ea este criminalul. Filmul ne determina sa ne gandim la posibilele explicatii ale acestei crime; Se poate intampla ca Lizzie sa se confrunte cu probleme psihice? Si daca acesta este cazul ar trebui sa fie absolvita de orice vina?

6. The Purge: Anarchy (2014)

Cum ar fi ca intr-o zi a anului timp de 12 ore toate crimele sa fie legale astfel incat statul sa nu intervina deloc? Filmul arata cum perspectiva asupra violentei conform careia actiunile violente au o functie cathartica este complet gresita. Violenta nu ne face mai fericiti chiar daca pe moment razbunarea poate parea a fi solutia cea mai buna.

Citește și:

7. A Walk Among the Tombstones (2014)

Matt Scudder este un fost politist care s-a decis sa lucreze ca detectiv particular din cauza nemultumirii sale fata de lipsa de capacitate a legii de a face dreptate. Un traficant de droguri apeleaza la el pentru a-i gasi pe cei care i-au omorat sotia. Mesajul filmului este ambiguu: este normal ca Scudder sa ajute o persoana corupta care reprezinta tot ceea ce acesta detesta in viata?

8. John Doe: Vigilante (2014)

Filmul ne trezeste sentimente contradictorii: la sfarsitul acestuia ne confruntam cu cateva intrebari interesante al caror raspuns poate varia. Povestea lui John Doe ne aminteste de toate nedreptatile din lume de care ne-am saturat si in fata carora ne simtim neputinciosi. Cum sistemul legal este corupt, Doe decide sa isi faca singur dreptate, fiind prins mai apoi de autoritati.

Citește și:

9. The Woman in Black: Angel of Death (2015)

O invatatoare paraseste Londra impreuna cu grupul sau de elevi pentru a se adaposti de bombele lansate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Acestia trebuie sa se confrunte cu frica cauzata de aparitia femeii in negru. Filmul horror surprinde modul in care personajele sale fac fata fortei raului si in care incearca sa gaseasca o solutie.

10. 13 Sins (2014)

Filmul 13 Sins graviteaza in jurul provocarilor ciudate ale unui concurs in care participa un vanzator disperat din cauza datoriilor. Pentru fiecare provocare rezolvata acesta urmeaza sa primeasca niste bani. 13 Sins ne ajuta sa ne cunoastem mai bine limitele si sa ne dam seama cat de departe am fi dispusi sa mergem pentru a scapa de problemele noastre.

Filmele din lista de mai sus apartin si altor genuri: SF, horror, actiune sau drama.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Ianuarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.