Setari Cookie-uri

Dragobetele saruta fetele: Cele mai frumoase traditii si obiceiuri romanesti

Tu sarbatoresti Dragobetele? Care sunt traditiile si obiceiurile care iti plac cel mai mult?

In traditia romaneasca, Dragobetele este cunoscut ca fiind zeul tineretii si al dragostei, iar noi il sarbatorim pe dara de 24 februarie a fiecarui an.

Pentru ca ne place sa promovam sis sa incurajam traditiile si obiceiurile romanesti, vom face o scurta trecere in revista a celor mai vechi si mai deosebite traditii si obiceiuri pe care tinerii le respectau cu ocazia Dragobetelui.

foto: cuplu tanar, Shutterstock

1. Fetele tinere obisnuiau sa stranga zapada, sa o topeasca si sa isi spele parul cu apa obtinuta. Acest lucru le facea parul mai puternic, mai sanatos si mai stralucitor pentru ca pretendentii lor sa se indragosteasca pe loc de ele.

2. Daca vremea era frumoasa, tinerii din sat se imbracau cu cele mai frumoase haine si porneau impreuna la plimbare in padure. Fetele adunau florile primaverii ce le gaseau in padure si le pastrau fiind considerate flori magice.

Citește și:

3. Daca ploua in ziua de Dragobete se spunea ca primavara va fi frumoasa si anul va fi unul bogat.

4. Prin unele locuri ale tarii fetele si baietii din sat se adunau la unul dintre ei acasa si incepeau o petrecere pe cinste. Asa se spune ca nu vor fi singuri tot anul si ca vor avea sase mari sa isi gaseasca perechea.

5. In alte locuri baietii tineri mergeau in satul vecin unde faceau o hora mare in padure, se imbratisau cu fetele din sat si se sarutau pentru a-si putea face norocul in dragoste.

6. In unele parti ale tarii, Dragobetele era sarbatorit pe data de 1 Martie pentru ca era considerat un estitor al primaverii.

7. La momentul pranzului, fetele se intorceau in fuga spre sat in timp ce erau urmarite de baietii tineri. Acestia din urma prindeau fetele, le sarutau si acest moment reprezenta logodna celor doi ce se mentinea timp de un an sau doi.

Citește și:

8. Batranii satelor se ingrijeau mai bine de animale pentru ca si acestea sarbatoreau Dragobetele, isi alegeau perechea si astfel se inmulteau imbogatind gospodaria.

9. Femeile trebuiau sa atinga un barbat din alt sat pentru a fi sanatoase si frumoase tot anul. Sotii lor nu au voie sa se supere pentru acest lucru, deoarece si ei erau atinsi de alte femei la randul lor.

10. Nu se permit munci grele cum ar fi spalatul, lucratul in gradina, tesutul sau altele de acest gen. In ziua de Dragobete se poate face curat, deoarece se spune ca spiritele bune intrau in casa, iar cele rele ieseau pe geam.

foto prima pagina: cuplu frumos, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Februarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.