Setari Cookie-uri

Iubirea nu e ceea ce crezi! Cele 5 tipuri de iubire dupa Erich Fromm

Iubirea nu inseamna cine romantice, bomboane de ciocolata in forma de inimioare, flori cumparate o data pe an, pe 14 februarie sau poate pe 8 martie, iubirea nu o vedem in filmele seriale de la televizor, poate mai curand o gasim in filmele de autor premiate pe la Festivalul Cannes sau la Sundance, sau mai degraba o regasim in momentele simple cand razele de soare mangaie cu delicatete si fara sa ceara ceva in schimb, mugurii ce stau sa infloreasca, ai caisului.

Societatea rateaza astazi incercarea de a vorbi despre iubire in adevaratul sens al cuvantului, preferand sa se foloseasca mai degraba de prescurtari simbolice cum ar fi cele enumerate la inceput, dar sufletul nostru, fara sa poata verbaliza, se afla intr-o continua sete de IUBIRE PROFUNDA. Iata de ce uneori ni se intampla sa ramanem extaziati, inmarmuriti in fata unei opere de arta sau a unui moment impresionant din viata de zi cu zi, cum ar fi ochii bunicii pe care nu am mai vazut-o demult, sau primii pasi ai copilasului. Pentru ca de fapt, acestea sunt lucrurile care inseamna cu adevarat, iubirea!

„Iubirea este astazi, un fenomen rar, fata de care avem mult sentimentalism; avem multa iluzie in legatura cu iubirea, cum ar fi faptul ca… cineva se inamoreaza. Dar adevarul este ca cineva nu poate sa cada pur si simplu in iubire indragostindu-se; trebuie sa fim in iubire. Aceasta inseamna ca iubirea si abilitatea de a iubi devin unul dintre cele mai importante lucruri in viata.” - Erich Fromm

Citește și:

Iubirea este intr-adevar, cel mai important lucru din vietile noastre, este subiectul tuturor cautarilor spirituale, al tuturor mitologiilor spirituale ale Omenirii si in sens mai comun, al tuturor cautarilor romantice si deseori chiar al durerilor si dorurilor noastre care ne sufoca. Persoanele care au avut experiente spirituale mistice povestesc insa revelatia ca iubirea nu este ceva ce trebuie atins undeva in afara noastra si ca de fapt, noi suntem deja in iubire.

Imagine: Shutterstock.com; copil si manz

Probabil ca, asa cum sugereaza si Erich Fromm, este nevoie sa ne dezvoltam capacitatea psihica si emotionala de a intelege iubirea in sens mult mai vast. Fromm ne spune ca fiecare dintre noi putem atinge IUBIREA ADEVARATA si ca aceasta are la baza 4 elemente de baza: grija, responsabilitatea, respectul, cunoasterea.

Citește și:

Cele 5 tipuri de iubire, dupa Erich Fromm

1. Iubirea Aproapelui


Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti. Ar trebui sa ne dezvoltam aceasta abilitate, este de parere Erich Fromm – caci aceasta iubire inseamna sa iti exersezi simtul responsabilitatii, al grijii si respectului fata de toate fiintele umane. Inseamna in acelasi timp experimentarea comuniunii cu semenii nostri. Invatand sa ne pese si de cei care nu sunt in imediata noastra proximitate, invatam de fapt sa dam drumul manifestarii iubirii depline in viata noastra.

2. Iubirea materna/parinteasca

Foto: Shutterstock.com; copil, parinte

Afirmarea neconditionata a vietii copilului si a nevoilor sale prin manifestarea grijii si afectiunii sunt esentiale pentru pastrarea vietii si dezvoltarii sale armonioase. Este o atitudine care ii insufla copilului dragostea de a trai si sentimentul ca este bine sa fii in viata si sa fii pe Pamant! Trebuie sa oferim copilului grija si afectiune! Iubirea aceasta altruista, neegoista, considerata a fi cea mai sacra legatura emotionala. Este diferita de iubirea erotica: il ajuta pe copil sa creasca si in acelasi timp inseamna a vrea separarea de copil – aceasta sarcina dificila de a nu-ti dori nimic pentru tine, doar fericirea copilului si puterea ca la un moment dat sa ii poti da drumul sa traiasca ca o fiinta individuala, deplina.

Citește și:

Citeste mai departe despre cele 5 tipuri de iubire dupa Erich Fromm >>>

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.