Wang Wei (699 – 759) este unul dintre cei mai cunoscuti poeti chinezi ai secolului al VIII-lea. Dincolo de activitatile sale literare, Wang Youcheng, asa cum mai este cunoscut, a fost apreciat si pentru muzica, precum si pentru picturile sale in care, potrivit izvoarelor, a surprins superbe scena din natura.

Din pacate, doar poemele sale au fost pastrate de-a lungul celor mai bine de 1000 de ani de la moartea sa insa datele arheologice descoperite arata ca Wang Wei a fost unul dintre cei mai apreciati artisti ai secolului in care a trait.

Acasa

Sosind din orasul meu natal, Ar trebui sa cunosti toate noutatile de acasa. In zori, in fata ferestrelor de matase, E oare inca prea frig ca sa infloreasca prunii?

Batranete

In aceasta clipa nimic nu ma indeamna sa scriu poezii. Batranetea mi-a devenit companion.

Cale

Trecut de varsta tineretii – seara, acasa la poalele dealurilor din sud, devin cumva atasat de Cale. Cand simt nevoia, le cutreier singur, fara alt scop decat acela de a descoperi lucruri deosebite, umbland pana cand ajung la capatul fluviului, unde urmaresc norii care se inalta.

Despartire

Nu ne-am mai vazut de-acum multi, multi ani. In fiecare zi, privesc cum amandoi pasim, mana in mana, in amonte. Rememorari. Despartiri dureroase. Daca asa simt acum, cum voi fi simtit atunci?

Eternitate

Te insotim acasa, pe Munte. Din nou printre stejari si pini verzi. Tu ramai pentru eternitate dincolo de Norii Albi. Numai acest parau curge la vale spre Omenire.

Greseala

Din greseala, intr-o viata trecuta, m-au facut poet. Unei existente – careia nu-i mai apartin – i-am fost pictor. Incapabil sa evadez din matricea mostenita, S-a intamplat ca lumea sa ma cunoasca prin ea. Numele meu, stilul meu, ar putea fi lamurite; Mintea mea, inima mea, niciodata.

Han

Langa han, culoarea verde este mai presus de toate,

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: