Setari Cookie-uri

Advertorial (P) Prietene de neoprit!

Cand prietenele tale devin oamenii tai preferati, e bine sa le tii aproape. Cand dimineata poate incepe fara sa impartiti cafeaua si visele, cand ziua poate sa se incheie fara sa fi schimbat vreo vorba sau vreo haina, dar parca viata ta n-are sare si piper fara ele, poti fi sigura ca esti implicata in cateva prietenii serioase. N-are importanta daca sunteti prietene de o viata sau de o luna; v-ati insinuat una in viata alteia, si v-ati promis sa tineti piept lumii impreuna. De acum incolo, lumea e a voastra, prietene de neoprit!

Se intampla, insa, ca in relatiile astea pe care noi le luam de-a gata si in care ne simtim confortabil, sa ne pierdem uneori rabdarea. Sigur ca nu ai nevoie de cineva care sa iti dea lectii despre „cum sa fii o prietena buna”, dar poate cateva recomandari despre cum sa fii mai intelegatoare si mai deschisa, in situatii delicate pot fi bune. Stii cum e, se intampla cateodata chiar sa nu fiti deloc pe aceeasi lungime de unda - tu esti vioaie, ea e somnoroasa, tu esti norocoasa, ea ghinionista, tu esti plina de incredere, iar ea nu este. Poate sa fie o joaca de-o zi sau o stare de moment, dar cand o prietena de-a ta isi pierde increderea in ea insasi, cum o abordezi? Cum poti sa fii o sursa de inspiratie si de incredere pentru ea?

Un experiment social realizat recent de Always arata ca multe dintre fetele din ziua de azi se simt limitate de asteptarile societatii fata de femei. Datele colectate de cel mai recent Sondaj Always Confidence & Puberty* arata ca 53% dintre fetele cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani considera ca nu au fost suficient de increzatoare pentru a face ceea ce si-au dorit dupa perioada de pubertate.

Ce ai tu de facut? In primul rand, ascult-o pana cand termina de vorbit si nu o repezi. Asta nu inseamna ca problemele ei vor deveni brusc si problemele tale, doar pentru ca pare ca le auzi la nesfarsit; ca sa o poti ajuta, insa, ai nevoie sa stii ce se intampla cu ea, sa fii mai puternica si mai hotarata, sa gandesti la rece. Uneori, oamenii au nevoie doar sa vorbeasca, sa se confeseze, fara sa astepte in schimb sfaturi sau recomandari. Asadar, nu-ti fie teama daca te simti neputincioasa - poti chiar sa ii marturisesti ca nu stii cum sa o ajuti, dar ca ii esti aproape pentru orice are nevoie.

Nu o judeca...cu voce tare. Daca nu poti scapa de impulsurile tale critice, e bine sa le amani putin, pana cand prietena ta e pregatita sa le auda. Cand un om e cu moralul la pamant, ultimul lucru pe care trebuie sa il faci e sa ii adancesti starea. Nu te gandi ca esti nesincera sau ca prietenii ar trebui sa isi poata spune orice, oricand - lucrurile astea sunt, in general, valabile - insa in situatii delicate, trebuie sa intuiesti momentul potrivit pentru a-ti exprima deschis parerea. In fond, e mai important ca prietena ta sa isi revina, decat sa spui tu tot ce ai de spus.

Nu o evita. Cand subiectul supararii e recurent, cand despicati firul in patru si intoarceti o problema pe toate partile, pana aproape ca îi cunosti tu situatia mai bine decat si-o cunoaste ea, nu e momentul sa te faci nevazuta si sa crezi ca ati rezolvat. Dupa ce ati epuizat impreuna problema, e timpul sa gasiti remedii impreuna. Si cel mai bine e sa incepeti cu intrebari: Ce resurse avem si cum luptam impreuna impotriva starii de angoasa? Cum facem nu sa uitam, ci sa acceptam situatia pe care o avem? Cum avem grija sa nu cadem in aceleasi capcane? Ce petreceri sunt azi si cum ajungem la toate?

Nu cauta tu solutii in locul ei. Chiar daca ai impresia ca o cunoști ca pe tine insati, asta nu inseamna ca ii stii fiecare simtire care o tulbura. Evita sa dai verdicte, sa o fortezi sa isi revina sau sa apelezi la scurtaturi. De exemplu, o noapte in club nu scoate pe nimeni din depresie - cel putin, nu pe termen lung, o petrecere surpriza s-ar putea sa enerveze, iar o noua relatie ar putea fi prematura. Cele mai bune solutii la problemele personale le gasesc oamenii care au aceste probleme, deci nu incerca sa fii o eroina, ci doar un om de nadejde.

Bucura-te de prietenele tale si de momentele pe care le petreceti impreuna. Cand cresteti impreuna, cand va intalniti cu aceleasi probleme, provocari si nesigurante, parca totul e mai usor de combatut. Vorbeste cu prietenele tale si fiti alaturi de Always in demersul sau de a incuraja fetele sa fie mai curajoase si mai increzatoare in propriile forte!

*Studiul Always Confidence & Puberty Wave II a fost derulat folosind panelul Research Now, la care au participat 1.800 de persoane americane (1.300 de femei americane cu varste cuprinse intre 16 si 49 de ani si 500 de barbati americani din aceeasi categorie de varsta). S-a utilizat un esantion reprezentativ la nivel national de 1.000 de femei si 500 de barbati, precum si un esantion aditional de 150 de femei afro-americane si 150 de femei hispanice. Sondajul a fost realizat in perioada 5 decembrie 2014 - 12 decembrie 2014.
---
Miscarea Always #CAOFATA este sustinuta de milioanele de fete din intreaga lume care dau expresiei #CAOFATA sensuri uimitoare. Campania Always lansata in iunie 2014 a fost inspirata de ideea ca inceputul pubertatii si prima menstruatie marcheaza momentul in care fetele au cel mai scazut nivel de incredere, precum si de faptul ca anumite cuvinte ofensatoare pot contribui la scaderea increderii de sine. Campania a demonstrat efectul profund al expresiei „ca o fata” asupra increderii de sine inspirand astfel crearea unei miscari, care a inceput deja sa schimbe perceptia publica: dupa ce au vizionat filmul #CAOFATA, majoritatea persoanelor (76% dintre tinerele cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, si 59% dintre barbati) au declarat ca videoclipul le-a schimbat perceptia asupra expresiei „ca o fata”*, conform Studiului Always Puberty & Confidence Wave II.


Kudika
16 Septembrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.